Δίαιτα Με Ψωμί

Η δίαιτα με ψωμί δημιουργήθηκε από την Όλγα Ραζ και στηρίζεται στη θεωρία ότι η  καθημερινή κατανάλωση ψωμιού θα μειώσει τη διάθεση για υπερφαγία και την όρεξη για γλυκά. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, μία χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα και ανεβάζει την ψυχολογική διάθεση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να δώσει περισσότερη ενέργεια στο σώμα, να είναι πιο δραστήριο και κατά συνέπεια θα αυξήσει τα κίνητρα για να παραμείνει στη δίαιτα. 

Συνιστώμενες τροφές

 

Ψωμί:

 

Η βάση της δίαιτας είναι το ψωμί. Για τις γυναίκες θα πρέπει να είναι ως 12 φέτες του τοστ και για τους άνδρες ως 16.

Το ψωμί θα πρέπει να είναι ελαφρύ, δηλ. να μην ξεπερνά τις 35-45 θερμίδες ανά φέτα. Ένα πιο παχυντικό ψωμί (περίπου 80-90 θερμίδες / φέτα) δεν είναι απαγορευμένο, αλλά δεν συνίσταται για καθημερινή κατανάλωση.

Σημαντική είναι η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, ο οποίος συμβάλλει στη σταθερή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης, επιτρέπεται να αντικαθίστανται μερίδες ψωμιού με άλλους τύπους σύνθετων υδατανθράκων, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι ή τα ζυμαρικά.

 

 

Τι να περιέχουν τα σάντουιτς:

 

Τα τρόφιμα που δεν επιτρέπεται να περιέχουν τα σάντουιτς είναι το βούτυρο, η μαργαρίνη και οι γλυκές σάλτσες, όμως επιτρέπεται η μουστάρδα, το φιστικοβούτυρο, το χόμους, το ταχίνι, το αβοκάντο και το ζελέ ή η μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. (Σημαντικό είναι η ποσότητα να είναι μικρή δηλ. μία πολύ λεπτή στρώση.)

Άλλες τροφές που προτείνονται ως γέμιση στα σάντουιτς είναι: ο τόνος, ο καπνιστός σολομός, το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας, το τοφού και το τυρί με χαμηλά λιπαρά.

 

Λαχανικά:

 

Τα περισσότερα λαχανικά επιτρέπονται σε απεριόριστες ποσότητες και συνιστώνται επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας μετά από κάθε γεύμα.

Προτείνει να προστεθούν στο σάντουιτς ή να καταναλωθούν ως μία ξεχωριστή σαλάτα. Αυτά είναι: μαρούλι, ντομάτα, καρότα, αγγούρι, λάχανο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ενός φλιτζανιού με βραστά ή στον ατμό λαχανικά ή ακόμη και ένα μπολ σούπας λαχανικών.

Φρούτα:

 

Τα φρούτα συνιστώνται μόνο με μέτρο, διότι η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα μπορεί να αυξήσει τη γλυκόζη του αίματος. Ωστόσο, αναφέρει ότι κάποια φρούτα έχουν χαμηλό GI (π.χ. τα μήλα και τα αχλάδια) και περιέχουν κυρίως φρουκτόζη που δεν έχουν σημαντική επίδραση στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Τέλος, προτείνει την αποφυγή χυμών φρούτων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που οφείλεται στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

 

Τρόφιμα με πρωτεΐνη:

 

Κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι επιτρέπονται σε 3 γεύματα την εβδομάδα, που θα πρέπει να είναι με χαμηλά λιπαρά και όχι επεξεργασμένα.

Επίσης επιτρέπονται 3-4 αυγά την εβδομάδα.

 

Πλεονεκτήματα:

 

Ταιριάζει σε όσους έχουν αποτύχει στο παρελθόν με δίαιτες που περιορίζουν τους υδατάνθρακες  ή σε εκείνους που δε θέλουν να εγκαταλείψουν το ψωμί και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Η προετοιμασία του γεύματος είναι εύκολη.

Δε χρειάζεται καταμέτρηση θερμίδων.

Δε χρειάζονται ιδιαίτερα έξοδα για τα τρόφιμα.

 

Μειονεκτήματα:

 

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία στα ψωμιά ολικής αλέσεως ως προς το γλυκαιμικό δείκτη και πολλά απ’ αυτά εμπίπτουν στην υψηλή κλίμακα. Ο τύπος του ψωμιού θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επίδραση της ινσουλίνης και την ισορροπία της σεροτονίνης.

Αυτή η δίαιτα μπορεί να μην παρέχει επαρκή πρωτεΐνη για κάποιους ανθρώπους.

 

Συμπέρασμα:

 

Υπάρχει μια επιστημονική βάση πίσω από την ιδέα ότι η αύξηση των υδατανθράκων στη δίαιτα μπορεί να μειώσει την όρεξη αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, ωστόσο αυτή η σχέση δεν είναι τόσο απλοϊκή, όσο υποστηρίζει η Όλγα Ραζ. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Μην εφαρμόσετε κάποια δίαιτα προτού συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας.