Μανιταρόσουπα με πέστο βασιλικού (2-3 μονάδες)

Από Anch

Υλικά
1 κιλό μανιτάρια της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι μόνο λευκά ή -για μεγαλύτερη νοστιμιά- ποικιλία φρέσκων μανιταριών)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 μικρή σελινόριζα, σε μέτριους κύβους
2 μέτριες πατάτες, σε μέτριους κύβους
80 ml ελαιόλαδο
1 λίτρο ζεστός ζωμός (ή νερό)
100 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε μία φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και την σελινόριζα μέχρι να γυαλίσουν δίχως να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα νοτισμένο πανάκι και τα χοντροκόβουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για ακόμη 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό (ή το νερό), τις πατάτες και αλατοπίπερο και μόλις πάρει βράση το υγρό μετριάζουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.

Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Προσθέτουμε την κρέμα (αν θέλουμε) και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από το έτοιμο πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή για πέστο (1 μονάδα)

Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 πατικωμένα φλιτζάνια φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, και σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί για να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια.