Καλαμάρια γεμιστά με λαχανικά (2-4 μονάδες)

Από anch

Υλικά

  • 4 μεγαλα καλαμαρια 250-300 γρ το καθενα

Για τη γεμιση:

  • 3-4 φρεσκα κρεμμυδακια με το φυλλωμα
  • ½ κοκκινη γλυκια πιπερια
  • 1 μικρο κολοκυθι
  • 2 ντοματες καθαρισμενες από φλουδα και σπορους
  • ½ φλυτζανι φετα
  • ½ ματσακι μαιντανο
  • Αλατι, πιπερι,ρίγανη

Για τη σαλτσα ντοματας:

  • 1 ξερο κρεμμυδι
  • 1 σκελιδα σκορδο
  • ½ φλυτζανι ελαιολαδο
  • 1 ½ φλυτζανι χυμο ντοματας
  • Αλάτι, πιπερι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τα καλαμαρια και τα πλενουμε καλα. Μ ένα ψαλιδι η με κοφτερο μαχαιρι κανουμε ένα ανοιγμα στο πισω μερος ωστε να παιρνουν αερα. Σ ένα βαθυ σκευος αναμιγνυουμε όλα τα υλικα της γεμισης και μ ένα κουταλακι γεμιζουμε τα καλαμαρια μεχρι πανω. Κλεινουμε με οδοντογλυφιδα.  Ετοιμαζουμε τη σαλτσα: ζεσταινουμε το μισο ελαιολαδο σ ένα βαθυ τηγανι και σοταρουμε το κρεμμυδι ωσπου να μαλακωσει. Προσθετουμε το σκορδο και το χυμο ντοματας, νοστιμιζουμε με αλατι και πιπερι και μαγειρευουμε τη σαλτσα για 5-6 λεπτα ωσπου να πηξει. Απλωνουμε τα γεμιστα καλαμαρια σ ένα ταψι και γυρω τους απλωνουμε τη γεμιση που περισσεψε. Επισης βαζουμε στο ταψι και τα πλοκαμια μαζι με το πανω μερος του κεφαλιου. Περιχυνουμε με σαλτσα και το υπολοιπο ελαιολαδο και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για 30 λεπτα στους 180. Σερβιρουμε τα καλαμαρτια με τη σαλτσα, αφου πρωτα αφαιρεσουμε τις οδοντογλυφιδες!
Αν δεν σοτάρουμε το κρεμμύδι και αν φτιάξουμε τη σάλτσα χωρίς λάδι 2 μονάδες