Μεσογειακή Διατροφή

Ως «Μεσογειακή Διατροφή» αναφέρεται ένα είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, και αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων , που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους (δημητριακά , ψωμί , ρύζι και μακαρόνια), στα φρούτα , στα λαχανικά , στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Η διατροφή αυτή ονομάστηκε έτσι γιατί χρησιμοποιείται από τους ευρωπαϊκούς λαούς της Μεσογείου δηλαδή Ισπανία, Αλβανία, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με στατιστικές που έχουν γίνει σ΄αυτές τις χώρες δείχνει ότι αυτό το είδος της διατροφής οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά εκφυλιστικών ασθενειών.

Πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής αφού προστατεύει από καρδιακές προσβολές, καρκίνο (π.χ. παχέος εντέρου), παχυσαρκία, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας πολυετείς έρευνες για τη μεσογειακή διατροφή.

Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, ειδικότερα αυτού που ζει στις μεγάλες πόλεις, ξεφεύγει σιγά-σιγά από το Μεσογειακό μοντέλο και χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση, συχνά υπερκατανάλωση, μεγάλων ποσοτήτων φαγητού που περιέχουν πολλά λίπη και ελάχιστες φυτικές ίνες.

Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα τη μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, φέρουν την Κρήτη ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Αφού διαπίστωσαν πως οι κάτοικοι του νησιού έχουν το μικρότερο σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστό θνησιμότητας (θανάτων) από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν την ταυτότητα της διατροφής που χάριζε και (χαρίζει) στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά καλής υγείας. Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι πρόκειται για μια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η κρητική διατροφή ξεκινά από πολύ παλιά, ακόμη και πριν από την νεολιθική εποχή. Από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών φαίνεται πως οι αρχαίοι Κρήτες, οι Μινωίτες, κατανάλωναν τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνει και ο σημερινός Κρητικός. Στα ανάκτορα της μινωικής εποχής βρέθηκαν μεγάλα πιθάρια για το λάδι της ελιάς, τους δημητριακούς καρπούς, τα όσπρια και το μέλι. Και στις διάφορες εικονογραφημένες μαρτυρίες βλέπουμε τον απίθανο κόσμο των κρητικών φυτών και βοτάνων. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, η κρητική κουζίνα συγκέντρωνε τη γνώση και την εμπειρία που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά. Στα βυζαντινά χρόνια οι Κρητικοί διατηρούν τις συνήθειές τους και μέσα στους αιώνες φτάνουμε στο σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, μετά την αναγνώριση του ευεργετικού αποτελέσματος της «κρητικής δίαιτας», κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι άλλαξαν το όνομα σε «μεσογειακή δίαιτα» με προφανείς οικονομικούς σκοπούς. Όμως για να μην περιοριστούμε στον όρο «κρητική διατροφή» αναφέρουμε ο Πλάτων στην «Πολιτεία» συνιστά στους νέους λιτή διατροφή από ψωμί, ελιές, τυρί, βολβούς και λάχανα. Την ίδια εποχή που όλος ο κόσμος εστερείτο αισθητικής στο θέμα της διατροφής και δεν έδινε σημασία στη γεύση, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν 70 είδη ψωμιού.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα,
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
  • Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες,
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, και αφ’ ετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Συμπληρωματικό μέρος της Μεσογειακής Διατροφής είναι η τακτική άσκηση (αθλητισμός, γυμναστική ή οποιασδήποτε μορφής κίνηση).

Βοήθημα για Δίαιτα

Εβδομάδα 1η:

Πρωινό:
1η – 7η μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)

Δεκατιανό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο

Μεσημεριανό:
1η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού μακαρόνια + 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο + σαλάτα
2η Μέρα: Ομελέτα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
3η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
4η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού φακές + 60γρ. τυρί + σαλάτα
5η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
6η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
7η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού φασολάκια + 60γρ. τυρί + 1 φέτα ψωμί

Απογευματινό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο Ή 2 φορές την εβδομάδα 1 σοκοφρέτα

Βραδινό:
1η Μέρα: Σαλάτα + 30γρ. τυρί
2η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
3η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
4η Μέρα: Σαλάτα + 1 αυγό βραστό
5η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
6η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
7η Μέρα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού φασολάκια + 30γρ. τυρί

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

  • Το αλάτι να χρησιμοποιείται με μέτρο.
  • Το λάδι που θα χρησιμοποιείται τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη σαλάτα θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο. Στο μαγείρεμα δεν πρέπει
    να υπερβαίνει τις 2 κουταλιές της σούπας και θα πρέπει να μπαίνει ωμό απο πάνω ή στη τελευταία βράση.
  • Ο καφές, το τσάι και το χαμομήλι δεν περιορίζονται αρκεί να είναι άγλυκα.
  • Το λεμόνι, το ξύδι και τα μπαχαρική δεν περιορίζονται.
  • Μπορεί να αντιστραφεί το μεσημεριανό με το βραδινό.
  • Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα, πέρα απο τον καφέ ή τσάι για να επιτυγχάνεται η καύση του λίπους.
  • Όπου αναφέρεται φλιτζάνι εννοείται φλιτζάνι τσαγιού.
  • Τα γρ. αναφέρονται σε μαγειρεμένο φαγητό.
  • Όσον αφορά στα αναψυκτικά, τα γλυκά και το αλκοόλ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνουν αυτά που έχουν συστηθεί κατά περίπτωση.

Όταν στο πρόγραμμα διατροφής αναφέρεται «1 φρούτο» αυτό αντιστοιχεί με:

  • 1/2 φλιτζάνι: ανανά, βατόμουρα, βερίκοκα (κομπόστα χωρίς ζάχαρη), μούρα, φράουλες, χυμό φρούτων.
  • 2 μετρίου μεγέθους: βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, ακτινίδια, μανταρίνια.
  • 1 μετρίου μεγέθους: αχλάδι, γιαρμάς, μήλο, πορτοκάλι, σύκο, ροδάκινο.
  • 1/2 μπανάνα, 1 φέτα καρπούζι, 1 φέτα πεπόνι, 10 μεγάλα κεράσια, 12 ρόγες σταφύλι, 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες.

Τυριά που επτρέπονται:
Άπαχη μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα, Milner,La Vache Qui Ri Light,Linea, Fina, τρικαλινό Light, Cottage, κατίκι.

Λαχανικά σε απεριόριστη ποσότητα:
Μαρούλι, λάχανο, καρότο, ραπανάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκυθάκια, χόρτα, παντζαρόφυλλα, αγγούρι, πιπεριά, σπανάκι, μανιτάρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Ντομάτα 1 την ημέρα, όχι παραπάνω.
  • Παντζάρια, καλαμπόκι, αρακά 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αντί για σαλάτα, όχι παραπάνω.

 

Εβδομάδα 2η:

Πρωινό:
1η – 7η μέρα: 1 ποτήρι γάλα light + 4 κουταλιές της σούπας δημητριακά

Δεκατιανό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο

Μεσημεριανό:
1η Μέρα: Κοτόπουλο + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
2η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού φασολάδα + 60γρ. τυρί + σαλάτα
3η Μέρα: 5 fish sticks + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
4η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού κριθαράκι κοκκινιστό + 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο + σαλάτα
5η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού αρακά + 60γρ. τυρί + σαλάτα
6η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
7η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί

Απογευματινό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο Ή 2 φορές την εβδομάδα 1 σοκοφρέτα

Βραδινό:
1η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
2η Μέρα: Τόνο (σε νερό) + σαλάτα
3η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
4η Μέρα: Σαλάτα + 1 αυγό βραστό
5η Μέρα: Σαλάτα + 30γρ. τυρί
6η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
7η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα

 

Εβδομάδα 3η:

Πρωινό:
1η – 7η μέρα: 1 ποτήρι γάλα light + 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης

Δεκατιανό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο

Μεσημεριανό:
1η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού σπανακόρυζο + 60γρ. τυρί
2η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
3η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού φακές + 60γρ. τυρί + σαλάτα
4η Μέρα: 1 πατάτα βραστή + 60γρ. τυρί + σαλάτα
5η Μέρα: Κοτόπουλο + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
6η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
7η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί

Απογευματινό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο Ή 2 φορές την εβδομάδα 1 σοκοφρέτα

Βραδινό:
1η Μέρα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπανακόρυζο + 30γρ. τυρί
2η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
3η Μέρα: Σαλάτα + 30γρ. τυρί
4η Μέρα: Σαλάτα + 1 αυγό βραστό
5η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
6η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
7η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο

 

Εβδομάδα 4η:

Πρωινό:
1η – 7η μέρα: 1 ποτήρι γάλα light + 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης

Δεκατιανό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο

Μεσημεριανό:
1η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
2η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
3η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
4η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
5η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
6η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
7η Μέρα: 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού μακαρόνια + 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο + σαλάτα

Απογευματινό:
1η – 7η μέρα: 1 φρούτο

Βραδινό:
1η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
2η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
3η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
4η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
5η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
6η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
7η Μέρα: Σαλάτα + 30γρ. τυρί

 

Εβδομάδα 5η:

Πρωινό:
1η – 6η μέρα: 1 ποτήρι γάλα light + 1 μπάρα δημητριακών (ακόμα και με σοκολάτα, όποιο θέλετε!)

Δεκατιανό:
1η – 6η μέρα: 1 φρούτο

Μεσημεριανό:
1η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
2η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
3η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
4η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
5η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
6η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
7η Μέρα: Aποτοξίνωση: 3 ποτήρια γάλα light + 4 μπανάνες (όλη μέρα)

Απογευματινό:
1η – 6η μέρα: 1 φρούτο

Βραδινό:
1η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
2η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
3η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
4η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
5η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
6η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
7η Μέρα: Aποτοξίνωση: 3 ποτήρια γάλα light + 4 μπανάνες (όλη μέρα)

 

Εβδομάδα 6η:

Πρωινό:
1η – 6η μέρα: 1 ποτήρι γάλα light + 1 μπάρα δημητριακών (ακόμα και με σοκολάτα, όποιο θέλετε!)

Δεκατιανό:
1η – 6η μέρα: 1 φρούτο

Μεσημεριανό:
1η Μέρα: 2 μπιφτέκια + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
2η Μέρα: 2 αυγά βραστά + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
3η Μέρα: Ψάρι + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
4η Μέρα: Κοτόπουλο + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
5η Μέρα: Τόνο (σε νερό) + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
6η Μέρα: Μπριζόλα + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί
7η Μέρα: Mονοφαγία: Πρώι-> 1 αυγό βραστό, Μεσημέρι-> Κοτόπουλο + μισό αγγούρι, Βράδυ-> 1 αυγό βραστό + μισό αγγούρι

Απογευματινό:
1η – 6η μέρα: 1 φρούτο Ή 2 φορές την εβδομάδα 1 σοκοφρέτα

Βραδινό:
1η Μέρα: 1 μπιφτέκι + σαλάτα
2η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
3η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
4η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
5η Μέρα: 1 τοστ (τυρί – γαλοπούλα)
6η Μέρα: 1 γιαούρτι 2% + 1 φρούτο
7η Μέρα: Mονοφαγία: Πρώι-> 1 αυγό βραστό, Μεσημέρι-> Κοτόπουλο + μισό αγγούρι, Βράδυ-> 1 αυγό βραστό + μισό αγγούρι

 
   

 

8 Σχόλια

8 σχόλια στο Μεσογειακή Διατροφή

    • Το λάδι πρέπει να το τρως ωμό ή να το βάζεις στο τέλος όταν βράζεις κάτι. Απ’ αυτό καταλαβαίνεις ότι το τηγανιτό απαγορεύεται. Εξ άλλου με 2 κουταλιές της σούπας, που είναι το ημερήσιο, τι τηγάνισμα να κάνεις; 🙂

    • Το είπα και πριν πως την δοκιμάζεις και βλέπεις πόσα χάνεις. Η ίδια η δίαιτα δεν αναφέρει κάτι. Σαλτσούλα στα μακαρόνια μπορείς να βάλεις, αρκεί να μην υπερβείς τις 2 κουταλιές λάδι που έχεις για κάθε μέρα. Το καλό αυτής της δίαιτας είναι ότι δεν χρειάζεται να ζυγίζεις. Πάρε ένα φλυτζάνι του τσαγιού (όχι του νες καφέ) και σ’ αυτό να μετράς. Μπορείς να τα πατικώνεις όσο πάει 😛

    • Σ’ αυτό δε μπορώ να απαντήσω. Το ξέρεις κι εσύ πως οι δίαιτες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στον καθένα. Απλώς αυτή είναι μια δίαιτα ισορροπημένη και εύκολη γι αυτό και την προτείνω. Κάποιος είχε χάσει πολλά κιλά μ’ αυτήν αλλά δεν θυμάμαι καθόλου να σου πω σε πόσο καιρό τα έχασε. Δοκίμασέ τη Φιλιώ μου και βλέπεις πως θα πάει. Και στο χειρότερο σενάριο, κάποια κιλά θα χαθούν! 😀