Από καπνιστής σε χρήστης ηλεκτρικού τσιγάρου

Εισαγωγή

Η πρώτη ερώτηση ενός καπνιστή, που θελει να ξεκινήσει με το ηλεκτρικό είναι είτε «Που θα το βρω?» είτε «Ποιά μάρκα ηλεκτρικού πρέπει να αγοράσω?».

Η σωστή όμως ερώτηση θα έπρεπε να είναι:

«Τι θα έπρεπε να προσέξω, εάν θέλω να χρησιμοποιήσω το ηλετρονικό τσιγάρο?»

Ακριβώς αυτή την ερώτηση θα ήθελα να απαντήσω εδώ.

Το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου είναι σχετικά απλό. Το βάζεις στο στόμα, το ανάβεις και ρουφάς… Στο τέλος το σβήνεις, γιατί δεν εμπεριέχει ούτε μηχανικά ούτε ηλεκτρικά πράγματα. Πράγματα που μπορούν να χαλάσουν δεν υπάρχουν.

Στο ηλεκτρικό τσιγάρο έχουμε όμως πολύ περισσότερα πράγματα: Πρόκειται για μια συσκευή, η οποία εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει και τμήματα τα οποία με τον καιρό (λίγος ή πολύς) θα καταστραφούν.

Εάν κάποιος προτιμά να συγκρίνει το ηλεκτρικό με κάτι συμβατικό, πιστεύω ότι ίσως τελικά ταιριάζει περισσότερο στη χρήση μιας κανονικής πίπας με καπνό.

Η πιθανότητα κάποιος να σταματήσει τη χρήση του ηλεκτρικού τσιγάρου είναι μεγάλος εάν δεν ενημερωθεί σωστά. Τέτοιου είδους πληροφορίες υπάρχουν στο forum αλλά πρέπει κάποιος να τις ψάξει επίμονα και να τις φιλτράρει σωστά.

Με το άρθρο αυτό θα ήθελα να δώσω τις πληροφορίες αυτές που είναι απαραίτητες για το ηλεκτρικό τσιγάρο, συγκεντρωμένα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Κάποια από αυτά που θα γράψω δεν είναι αποτελέσματα ερευνών, αλλά καθημερινές εμπειρίες ηλεκτρικών καπνιστών, τόσο δικές μου όσο και άλλων στο forum εδώ ή σε forum του εξωτερικού.

Τι είναι το ηλεκτρικό κάπνισμα.

Κατά την καύση του συμβατικού τσιγάρου παράγονται από τον καπνό και άλλες προσμείξεις που υπάρχουν σ’ αυτό, πίσα, μονοξείδιο του άνθρακα και μια σειρά άλλα βλαβερά, δηλητηριώδη και καρκινογόνα στοιχεία. Οι περισσότερες έρευνες μιλούν για περισσότερα από 4000 βλαβερά συστατικά που δημιουργούνται κατά την καύση του τσιγάρου και τα αναπνέουμε.

Η βασικότερη ιδιότητα του ηλεκτρικού τσιγάρου είναι ότι λειτουργεί χωρίς καύση. Ένα ηλεκτρικό τσιγάρο μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας εισπνευστήρας σε μορφή στυλού.

Στο ηλεκτρικό τσιγάρο χρησιμοποιείται ένα αρωματικό υγρό, το οποίο μπορεί να εμπεριέχει ή όχι νικοτίνη. Το υγρό αυτό θερμένεται από μία αντίσταση και γίνεται ατμός, τον οποίο και εισπνέουμε.

Με το ηλεκτρικό τσιγάρο λοιπόν δεν έχουμε την μπόχα του καπνού, δεν κινδυνεύουμε να βάλουμε φωτιά με την κάφτρα και δεν χρειαζόμαστε τασάκια που βρωμάνε. Αντί να βάλουμε στον οργανισμό μας 4000 βλαβερά στοιχεία, βάζουμε (όπως προκύπτει από τις έρευνες ΠΙΘΑΝΩΣ) μόνο ένα, την νικοτίνη, σε διαφορετικές δόσεις.

Η ερώτηση εάν το ηλεκτρικό τσιγάρο είναι καλό για την υγεία μας μπορεί να απαντηθεί με ένα ξακάθαρο ΟΧΙ.

Φυσικά και δεν μπορεί να είναι καλό για την υγεία μας το να αναπνέουμε ατμό αντί για καθαρό αέρα αλλά και να παίρνουμε νικοτίνη.

Εάν όμως το συγκρίνουμε με τα προβλήματα που δημιουργεί το κανονικό τσιγάρο οι διαφορές φαίνεται να είναι τεράστιες. Αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα. Εάν αυτό θα συνεχίσουμε να το λέμε και αύριο θα το αποδείξουν έρευνες που ελπίζουμε, ότι θα ακολουθήσουν.

Το ηλεκτρικό τσιγάρο είναι μια πολύ καλή προσομοίωση του κανονικούτσιγάρου. Οι εμπειρίες από χρήστες του forum αλλά και άλλων από forum του εξωτερικού, δείχνουν ότι είναι ένας καλός τρόπος για να ελαττώσουμε το κανονικό τσιγάρο ή και ακόμη και να το σταματήσουμε τελείως. Αυτό το οποίο μας βοηθά να ξεχάσουμε είναι την ψυχολογική εξάρτηση στο κάπνισμα, δηλαδή το να έχουμε κάτι στο χέρι και στο στόμα.

Τα φιλτράκια και τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρικό τσιγάρο περιέχουν νικοτίνη σε διάφορες δόσεις, από βαριά μέχρι και χωρίς νικοτίνη. Έτσι μπορεί να ελλατωθεί η χρήση της νικοτίνης σιγά σιγά.

Η συσκευή

Τρόπος λειτουργίας του ηλεκτρικού τσιγάρου.

Ένα ηλεκτρικό τσιγάρο, αποτελείται από 4 κυρίως τμήματα.

– Την παροχή ρεύματος (συνήθως με μπαταρία)

– Ένα διακόπτη ρεύματος που λειτουργεί με διαφορά πίεσης (πνευματικός διακόπτης). Όταν ρουφάμε δηλαδή κλείνει ο διακόπτης και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ξεκινά τη λειτουργία του. Λόγω των προβλημάτων που έχουν οι πνευματικοί διακόπτες, τώρα τελευταία υπάρχουν στο εμπόριο και διακόπτες χεριού. Ο χρήστης δηλαδή χρησιμοποιεί ένα μικρό διακόπτη για να θέσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε λειτουργία.

– Έναν ατμοποιητή (atomiser) που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αντίσταση που θερμένεται, όταν περάσει ρεύμα μέσα της

– Ένα φίλτρο που περιέχει ειδικό βαμβάκι με υγρό.

Το φίλτρο τροφοδοτεί με υγρό τον ατμοποιητή. Όταν ρουφάμε κλείνει ο διακοπτης ρεύματος το ηλεκτρικό κύκλωμα και ο ατμοποιητής παίρνει ρεύμα. Θερμένεται και ατμοποιεί το υγρό το οποίο και αναπνέουμε.

Τύποι ηλεκτρικών τσιγάρων

1. Το ηλεκτρικό τσιμπούκι (e-Pipe)

Το ηλεκτρικό τσιμπούκι είναι παρόμοιο με το κανονικό τσιμπούκι για καπνό, αλλά κάπως βαρύτερο. Το κυρίως σώμα του αποτελείται από ξύλο. Ο ατμοποιητής είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ όλων των τύπων ηλεκτρικών, χρειάζεται όμως περισσότερο υγρό. Ο διακόπτης ρέυματος δεν είναι τοποθετημένος επάνω στη μπαταρία (όπως σε άλλους τύπους) με αποτέλεσμα αυτές να είναι πιο φθηνές και περισσότερο ανθεκτικές.

Το τσιμπούκι έχει το μεγαλύτερο φίλτρο, δημιουργεί τον περισσότερο καπνό και η μπαταρία του διαρκεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιστέυω ότι δεν είναι το καλύτερο για κάποιον που πρωτοξεκινά γιατί απαιτεί συνεχή περιποίηση.

2. Το ηλεκτρικό πούρο

Το ηλεκτρικό πούρο μοιάζει με το κανονικό πούρο. Είναι μεγαλύτερο και πιο βαρύ σε σχέση με τα άλλα μοντέλα. Οι χρήστες του το θεωρούν ως πολύ ανθεκτικό και εύκολο στη χρήση του. Τα φιλτράκια του είναι αρκετά μεγάλα. Η βασική του διαφορά με τα μοντέλα που μοιάζουν με τσιγάρα είναι ότι ο διακόπτης ρέυματος δεν βρίσκεται μέσα στη μπαταρία αλλά μαζί με τον ατμοποιητή. Έτσι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι πιο ανθεκτικές και πολύ φθηνές.

Το βάρος τους είναι ένα βασικό τους μειονέκτημα, όπως και ότι κατά την εκπνοή του χρήστη δεν βγαίνει πολύς καπνός, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει τους αρχάριους. Από την άλλη βέβαια αυτό έχει και τα θετικά του.

Εάν παραβλέψουμε τα τελευταία σημεία μπορεί να πει κανείς ότι το πούρο είναι ένα ιδανικό εργαλείο για αρχάριους, ιδιαίτερα αυτών που κάπνιζουν αρκετά συμβατικά τσιγάρα την ημέρα.

3. Το ηλεκτρικό «στυλό» (Pen Style)

Το μοντέλο σε μορφή στυλού συγκαταλέγεται στα κλασικά μοντέλα. Με περίπου 15 εκατοστά είναι το ίδιο μεγάλη όσο και το ηλεκτρικό πούρο, αλλά σαφώς ελαφρύτερο. Από εμπειρίες χρηστών είναι ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο παγκοσμίως, δεν είναι όμως αρκετά ανθεκτικό. Υπάρχουν πολλά μοντέλα σε πολλά χρώματα και με διάφορα look.

Ο λόγος που είναι αγαπητό είναι ότι είναι ελαφρύ και παρόλα αυτά έχει αρκετά μεγάλο φιλτράκι. Ένα ηλεκτρικό στυλό, όταν λειτουργεί σωστά, ταιριάζει αρκετά με το κανονικό τσιγάρο.

Γνωστά μειονεκτήματα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ατμοποιητές και στις μπαταρίες. Ιδιαίτερα οι ατμοποιητές πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το στυλό χρειάζεται την περισσότερη περιποίηση σε σχέση με τους άλλους τύπους ηλεκτρικών. Ίσως όχι το καλύτερο μοντέλο για αρχάριους, αλλά όταν κάποιος θέλει να αποφύγει τελείως την χρήση του συμβατικού σαφώς καλύτερο από τα Mini.

4. Το μικρό ηλεκτρικό τσιγάρο (Mini)

Τα Mini (αυτά που κυρίως υπάρχουν στην ελληνική αγορά). Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παρόμοιος με τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρικού στυλού, μοιάζει όμως εμφανισιακά με το κανονικό τσιγάρο.

Υπάρχουν πολλοί τύποι μικρών ηλεκτρικών τσιγάρων με κύριο τον τύπο DSE 901 που υπάρχει στην αγορά από διαφορετικές εταιρίες.

Γενικά δεν παρουσιάζουν πολλά προβλήματα αλλά έχουν μικρούς ατμοποιητές και φιλτράκια. Κάποιος δηλαδή που κάπνιζε πάνω από 15 τσιγάρα την ημέρα πιθανώς να μην του αρκεί για να το σταματήσει τελείως.

Τα φιλτράκια και τα υγρά

Το υγρό που χρησιμοποιείται στα υγρά είναι η κυρίως η προπυλενογλυκόλη και τώρα τελευταία ηφυτική γλυκερόλη (είτε γιατί μερικοί την προτιμούν επειδή δημιουργεί πιο μεστό ατμό, είτε γιατί μερικοί είναι αλλεργικοί στην προπυλενογλυκόλη), λίγο οινόπνευμα, νερό, αρώματα και νικοτίνη σε διαφορετικές δόσεις. Από βαριά μέχρι και καθόλου.

Η προπυλενογλυκόλη είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται π.χ σε ιατρικούς εισπνευστήρες καθώς και στα μηχανήματα που παράγουν την ομίχλη στις ντίσκο.

Συνήθως χρησιμοποιούνται έτοιμα προγεμισμένα φιλτράκια, αλλά τα υγρά μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά για να συμπληρώνονται τα άδεια φιλτράκια.

Τα προγεμισμένα φιρτράκια είναι ακριβότερα από τα υγρά.

Υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, όπως π.χ διαφορετικά είδη καπνού, φρούτα, μέντα, αλλά επίσης και βανίλια, καφέ, σοκολάτα.

Την ξεκάθαρη γεύση του καπνού δεν μπορούν να την πετύχουν και συχνά έχουν μια μικρή γλυκιά γεύση.

Το τι αρέσει στον καθένα είναι καθαρά θέμα προσωπικό.

Επειδή στα υγρά υπάρχει οινόπνευμα και η προπυλενογλυκόλη έχει από μόνη της μια μικρή αντιμικροβιακή δράση, τα φιλτράκια αντέχουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγάλες ποσότητες και μπουκαλάκια καλό θα ήταν να μπαίνουν στο ψυγείο.

Δυστυχώς τα φιλτράκια δεν περιέχουν όλα τις ίδιες ποσότητες υγρού, όταν είναι καινούργια. Άλλα είναι γεμάτα μέχρι επάνω άλλα είναι σχεδόν άδεια. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύουν οι κινέζοι. Άλλα τα γεμίζουν πολύ άλλα λιγότερο.

Για να δουλέψει σωστά το ηλεκτρικό τσιγάρο πρέπει το φιλτράκι να είναι γεμάτο.

Προσοχή: Τα φιλτράκια και τα υγρά είναι πολύ επικίνδυνα για παιδιά (και όχι μόνο). Η κατάπωση φίλτρου ή υγρού μπορεί να είναι θανατηφόρα!!!!

Τα μπουκαλάκια υγρών ΔΕΝ έχουν συνήθως καπάκια ασφαλείας!!!!!

Τοποθετήστε τα σε μέρος μη προσβάσιμο!!!

Αγορά ηλεκτρικού τσιγάρου

Όποιος θέλει να μην ξανακαπνίσει συμβατικά τσιγάρα χρειάζεται πάνω από ένα ηλεκτρικό τσιγάρο με 2 μπαταρίες. Το ελάχιστο που απαιτείται για μια ημέρα είναι 4 ή και περισσότερες μπαταρίες. Δυστυχώς ο χρόνος που απαιτείται για να φορτώσει μια μπαταρία είναι πολλές φορές μεγαλύτερος του χρόνου που διαρκεί η χρήση της. Ιδιαίτερα οι αρχάριοι που συνήθως έχουν το ηλεκτρικό συνέχεια στο στόμα τους, θα αντιμετωπίζουν προβήματα με τις μπαταρίες.

Και οι μπαταρίες και οι ατμοποιητές χαλάνε με τον καιρό. Με βάση τον νόμο του Μέρφη, ξαφνικά χαλάνε όλα τα κομμάτια ταυτόχρονα μαζί… και ο χρόνος για αλλαγές είναι μεγάλος. Ο κίνδυνος να ξαναπέσει κάποιος στα συμβατικά τσιγάρα είναι μεγάλος σε αυτό το χρονικό διάστημα. Χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, που θέλουν πραγματικά να χρησιμοποιούν μόνο αυτό, έχουν συνήθως 4 ή και περισσότερα ηλεκτρικά.

Τα πρώτα βήματα

Κάποιος αγοράζει ηλεκτρικό τσιγάρο. Το έχει μπροστά του… και τώρα?

Οι μπαταρίες είναι συνήθως φορτισμένες αλλά όχι 100%. Το πρώτο βήμα είναι λοιπόν να φορτωθούν οι μπαταρίες μέχρι το λαμπάκι του φορτιστή να γίνει πράσινο.

Πρέπει να διαβαστούν οι οδηγίες χρήσης και να τοποθετηθεί ένα καινούργιο φιλτράκι, ώστε να ξεκινήσει η ροή του υγρού προς τον ατμοποιητή.

Μόλις οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες είναι όλα έτοιμα.

Κάντε την πρώτη σας ρουφηξιά. Μην τρομάξετε εάν η γεύση του είναι κάπως περίεργη. Αυτό προέρχεται από το εργοστασιακό υγρό που τοποθετείται από τον κατασκευαστή στον ατμοποιητή. Συνήθως απαιτούνται 1-2 φιλτράκια μέχρι το άρωμα να «φανεί» 100%.

Προβλήματα

Οι μπαταρίες μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε αρχάριους. Μόλις αδειάσουν συνήθως αναβοσβήνουν. Επίσης πολλές φορές αναβοσβήνουν όταν κάποιος ρουφάει δυνατά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό γίνεται για να προστατέψουν από υπερβολική θερμοκρασία τον ατμοποιητή (atomizer). Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ξεκάθαρο για πιο λόγο η μπαταρία αναβοσβήνει.

Εάν λοιπόν η μπαταρία αναβοσβήνει, τότε καλό είναι να βάλουμε το ηλεκτρικό τσιγάρο στην άκρη για λίγα λεπτά και μετά να ξαναρουφήξουμε.

Επίσης οι ατμοποιητές δεν κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και χάνουν σχετικά σύντομα σε απόδοση. Καλό είναι να έχουμε πάντα παραπανήσιους για ώρα ανάγκης.

από e-kapnisma.gr

Σχολιάστε