Συμβατικό – Ηλεκτρονικό τσιγάρο—>Σύγκριση

Σύγκριση του επιπέδου των καρκινογόνων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνει ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά
Ο FDA την περασμένη εβδομάδα καταδίκασε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βασιζόμενος στο ότι ένα εργαστήριό του εντόπισε καρκινογόνες ουσίες (ειδικές νιτροσαμίνες καπνού) σε φυσίγγια διαφόρων ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ώστε να διακόψουν τη χρήση τους (και ως εκ τούτου, να επιστρέψουν στο συμβατικό κάπνισμα). Επιπλέον, μια σειρά από ομάδες καταπολέμησης του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της tobaccofreekids.org και της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης, ζήτησαν την απαγόρευση αυτών των προϊόντων, βασιζόμενοι σε αυτόν το φόβο για τα καρκινογόνα.
Ο FDA (και οι ομάδες καταπολέμησης του καπνίσματος), ωστόσο, παρέλειψαν να κάνουν τρία σημαντικά πράγματα:
Πρώτον: Παρέλειψαν να αποκαλύψουν τα επίπεδα των νιτροσαμινών καπνού που εντοπίστηκαν στα φυσίγγια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Δεύτερον: Παρέλειψαν να ελέγξουν τη συσκευή μέτρο – αναφοράς (μια συσκεή εισπνοής νικοτίνης «Nicotine Inhaler») για τον προσδιορισμό (και σύγκριση) του επιπέδου των νιτροσαμινών της.
Τρίτον: Παρέλειψαν να αναφέρουν τα επίπεδα των νιτροσαμινών στα συμβατικά προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων και των κανονικών τσιγάρων.
Το υπόλοιπο της ιστορίας
Λόγω των παραλείψεων του FDA και των ομάδων καταπολέμησης του καπνίσματος, είναι απαραίτητο να βγει και το υπόλοιπο της ιστορίας στο φως για να μαθαίνει κι ο κόσμος τι συμβαίνει ακριβώς. Η αλήθεια βρίσκεται στον παρακάτω πίνακα:
Πίνακας με τα μέγιστα επίπεδα νιτροσαμινών σε τσιγάρα και εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης σε ng / g, (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο) εκτός από την τσίχλα νικοτίνης που είναι ng / τεμάχιο τσίχλας και το έμπλαστρο που είναι ng / έμπλαστρο.

(Οι αριθμοί 1,2,3 στις παρενθέσεις παραπέμπουν στις ανάλογες πηγές – έρευνες. Τα link προς αυτές μπορείτε να τα βρείτε στο πρωτότυπο άρθρο). Επειδή τα κόμματα και οι τελείες των Αμερικανών μπορεί να μπερδέψουν τους Έλληνες αναγνώστες, παραθέτω τον παραπάνω πίνακα από τη σελίδα του Ινστιτούτου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας με στρογγυλοποιημένες τιμές. Τον πρωτότυπο πίνακα μπορείτε να τον δείτε και στο άρθρο του Dr Siegel.
Όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα επίπεδα των νιτροσαμινών καπνού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκονται σε επίπεδο ίχνους. Είναι μετρημένο σε κλάσματα του τρισεκατομμυρίου (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο). Είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα νιτροσαμινών των υποκατάστατων νικοτίνης που είναι εγκεκριμένα από τον FDA.
Αντίθετα, τα επίπεδα των νιτροσαμινών στα προϊόντα καπνού είναι 300 έως 1400 φορές υψηλότερα. Σε μέτρηση βάρος προς βάρος (ng /g), το Marlboro έχει 1.400 φορές υψηλότερα επίπεδα νιτροζαμινών καπνού από ένα φυσίγγιο ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και ας έχετε υπόψιν ότι πρόκειται για τα επίπεδα στα φυσίγγια και τα τσιγάρα, όχι στον καπνό του τσιγάρου ή του ατμού, που εισπνέονται άμεσα. Λόγω της πολύ υψηλότερης θερμοκρασίας που δημιουργείται κατά την καύση του καπνού σε σύγκριση με την προπυλενογλυκόλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η παραγωγή αυτών των καρκινογόνων παραγόντων στον ατμό των η.τ. αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα από αυτή του καπνού των συμβατικών.
Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 56 κύριες καρκινογόνες ουσίες που έχουν εντοπιστεί σε υψηλά επίπεδα στον καπνό, ενώ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εντοπίστηκε καμία από αυτές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, και με την γνώση ότι το συμβατικό τσιγάρο περιέχει τουλάχιστον 10.000 άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών τοξινών και καρκινογόνων ουσιών, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι, έχουμε εξαιρετικά ισχυρές ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ – πολύ πιο ασφαλή από τα συμβατικά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ότι ήταν παρούσα η διαιθυλενογλυκόλη σε ένα φυσίγγιο της έρευνας (σ.σ. από τα 19 που εξετάστηκαν), δείχνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πιο συστηματικές έρευνες για να προσδιορίσουν την έκταση αυτού του προβλήματος. Η έρευνα είναι επίσης αναγκαία να καθοριστεί αν η διαιθυλενογλυκόλη είναι παρούσα ΚΑΙ στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το πρόβλημα θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη υψηλής ποιότητας προπυλενογλυκόλη – που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς διαιθυλενογλυκόλη – και είναι άμεσα διαθέσιμη.
Κατάλληλες διαδικασίες πρέπει επίσης να υπάρξουν, εάν δεν υπάρχουν ήδη, για να εξασφαλιστεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα είναι διαθέσιμα στους ανηλίκους.
Τέλος του κυρίως άρθρου.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται σε έρευνες που συνηγορούν στον μειωμένο κίνδυνο της χρήσης η.τ. όπως αυτή του Dr Laugesen που έγινε στον ατμό των η.τ. και δείχνει ότι από τις 59 πρώτες στη λίστα καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων δεν ανιχνεύτηκε ούτε μία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αντίθετα, ανιχνεύτηκαν 126 σε ένα Μάλμπορο και κρίθηκε ότι δεν είναι λιγότερες από 100 για ποιαδήποτε μάρκα συμβατικού τσιγάρου.
Επίσης αναφέρεται και σε προκαταρκτική έρευνα που παρέχει εργαστηριακές ενδείξεις ότι το η.τ. είναι και βοηθητικό μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος, εξίσου αποτελεσματικό με τα εισπνεόμενα υποκατάστατα νικοτίνης που κυκλοφορούν, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο αρεστά από τους χρήστες τους (από ό,τι ένα inhaler π.χ.).
Ακόμα ο Dr Siegel πιστεύει ότι αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορέσουν να αποσπάσουν ένα μερίδιο από την αγορά νικοτίνης (και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, λέει), αυτό θα βελτιώσει την υγεία των καπνιστών αλλά και του κόσμου γενικότερα. Περαιτέρω δοκιμές για την αποδοχή, την εθιστικότητα, την κλινική ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ως φαρμακευτικό υποκατάστατο νικοτίνης και ως μέσο διακοπής του καπνίσματος είναι απαραίτητες.
Σχολιάστε