Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως στρατηγική μείωσης της βλάβης για έλεγχο των προιόντων καπνού: Ένα βήμα μπροστά ή επανάληψη των λαθών του παρελθόντος ;

Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, την 9η Δεκ. 2010, στo επιστημονικό δελτίο «Διαχείριση δημόσιας υγείας» (εκδόσεις McMillan)

Οι συγγραφείς του άρθρου είναι :

α) Zachary Cahn, απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας. Η έρευνα του εστιάζει στους πολιτικούς παράγοντες που καθορίζουν τη διαχείριση ελέγχου ουσιών.

β) Michael Siegel, καθηγητής Επιστημών Κοινωνικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Βοστώνης. Έχει σπουδάσει επιδημιολογία καπνού και δημόσια διαχείριση σε εθνικό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

το βρίσκετε εδώ (στα αγγλικά) :

http://www.hsph.harvard.edu/centers-institutes/population-development/files/article.jphp.pdf

Οι συγγραφείς εξετάζουν όλες τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, θετικές και αρνητικές, που έχουν δημοσιευτεί.

Για όσους δε γνωρίζουν αγγλικά ή δεν έχουν το χρόνο να το διαβάσουν μεταφράζω τα περιληπτικά συμπεράσματα των συγγραφέων :

«Το ζήτημα της μείωσης βλάβης ήταν για πολύ καιρό αμφιλεγόμενο στην εξάσκηση ελέγχου των προιόντων καπνού για τη δημόσια υγεία. Οι σύμβουλοι υγείας δίσταζαν να προτείνουν μια προσέγγιση μείωσης βλάβης φοβούμενοι ότι οι καπνοβιομηχανίες είναι αναξιόπιστες για να παράγουν και να πουλήσουν προϊόντα που θα μειώσουν τον κίνδυνο που συσχετίζεται με τη χρήση καπνού.»

«Πρόσφατα, εταιρίες ανεξάρτητες των βιομηχανιών καπνού, εισήγαγαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές που παρέχουν ατμοποιημένη νικοτίνη, χωρίς την καύση καπνού. Εξετάζουμε τα υπάρχοντα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Κατόπιν επανεξετάζουμε την αντιπαράθεση για τη μείωση βλάβης από τον καπνό εστιάζοντας σ’ αυτά τα νέα προϊόντα.»

«Καταλήγουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολλά υποσχόμενα για την καταπολέμηση των θανάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό. Μεγαλώνοντας δραματικά τις δυνατότητες για στρατηγικές μείωσης βλάβης, για την επιτυχία σημαντικών ωφελών στην υγεία, μπορεί τελικά να αλλάξουν θεμελιωδώς το δημόσιο διάλογο για τη μείωση βλάβης από τον καπνό.»

«Τα τσιγάρα καπνού είναι η πρώτη αιτία ασθενειών στις ΗΠΑ, και γι΄αυτό το λόγο ο πρωταρχικός σκοπός του ελέγχου του καπνού είναι να μειώσει τους θανάτους και τις ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό.»

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδιασμένα για να μετριάζουν τις σχετιζόμενες με τον καπνό ασθένειες ελαττώνοντας την κατανάλωση τσιγάρων και τα ποσοστά καπνίσματος. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν σ’ αυτό το άρθρο υποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι των τσιγάρων καπνού. Φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην διακοπή καπνίσματος από την παραδοσιακή θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα.»

Σχολιάστε