Μενού 3ο

 

Φωλίτσες (cup cakes) θαλασσινών
Υλικά:
κατεψυγμένο λεπτό φύλλο (για γλυκά)
για τη γέμιση:
100 γρ. μαλακό τυρί τύπου Φιλαδέλφια
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. κρασί λευκό
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
½ στημένο λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι
10 καβουροποδαράκια (χύμα από το σούπερ μάρκετ) που θα τα κόψετε σε μέτρια κομμάτια
Λίγα κομματάκια ψιλοκομμένο καπνιστό σολωμό
2 με 3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος τους)

Καταρχάς τα cup cakes είναι οι μικρές φόρμες που φτιάχνουμε ατομικά κέικ ή πιτσάκια ή σουφλέ (όχι αλουμινίου γιατί είναι πολύ βαθειά). Μπορείτε να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας.

Για να φτιάξετε 4 φωλίτσες, αγοράστε το κατεψυγμένο λεπτό φύλλο για γλυκά. Για κάθε φωλίτσα θα χρειαστεί να κόψετε το φύλλο στη μέση και να το διπλώσετε έτσι ώστε να έχει τετράγωνο σχήμα σαν μαντηλάκι.

Βουτυρώστε απαλά τη φόρμα και τοποθετήστε 4 τετράγωνα τριπλά μαντηλάκια στη φόρμα, βουτυρώστε τα και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά μόνο. Βγάλτε τα από το φούρνο και πριν κρυώσουν και αφαιρέστε τα από τις φόρμες.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί, αφήνετε να σταθεί για λίγο το μείγμα στο ψυγείο, και βάζετε το μείγμα στις φωλίτσες πριν τις σερβίρετε. Αφού βάλετε τις φωλίτσες στο πιάτο πασπαλίστε τις με ψιλοκομμένο άνηθο για διακόσμηση.

Συμβουλή: Για να μη μαλακώσουν οι φωλίτσες από κάτω, τοποθετήστε ένα κομμάτι σολωμού στον πάτο τους και μετά ρίξτε το μείγμα.

 

Φιλέτο με λαχανικά

Υλικά:
2 εξαιρετικά μαλακά κομμάτια μοσχαρίσιου φιλέτου
Φρέσκο βούτυρο
Ανάμεικτα λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα) της αρεσκείας σας

Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί πολύ. Πασαλείψτε τα κομμάτια του κρέατος με το βούτυρο, και ρίξτε τα στο τηγάνι και φροντίστε να τα γυρίσετε το από όλες τις πλευρές για να πάρουν έντονο χρώμα. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήστε τα να ψηθούν και από μέσα. Από εδώ και πέρα όσο πιο γρήγορα το βγάλετε τόσο πιο κόκκινο θα είναι το φιλέτο σας.

Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τα λαχανικά σας και βράστε τα για 8-10 λεπτά (αναλόγα τα λαχανικά που βράζετε). Σουρώστε τα και σωτάρετε τα με φρέσκο βούτυρο. Το συνοδευτικό του κρέατος σας είναι έτοιμο.

 

Σαλάτα με σπανάκι, κρουτόν και λευκή μοτσαρέλα

Υλικά:
Σπανάκι (κατά προτίμηση baby spinach – μπορείτε να το βρείτε στις έτοιμες σαλάτες στο σούπερ μάρκετ)
10 λιαστές ντομάτες
10 φρέσκιες λευκές μοτσαρέλες
κρουτόν (μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα ή να ψήσετε στο σπιτι ψωμί του τόστ με λιγο φρέσκο βούτηρο και να το κόψετε μικρά τετραγωνάκια)
λάδι, ξύδι μπαλσάμικο, αλάτι

 

Κόβετε το σπανάκι και το ανακατεύετε με τις λιαστές ντομάτες, τα κομμάτια της λευκής μοτσαρέλας και τα κρουτόν. Περιχύνετε με λάδι και ξύδι μπαλσάμικο.

 

Τούρτα σοκολάτα

Υλικά για το κέικ:
Ζάχαρη: 400 γρ.
Αλεύρι: 220 γρ.
Κακάο: 60 γρ.
Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι
Σόδα φαγητού: 1 κουταλάκι
Αλάτι: 1/2 κουταλάκι
Αυγά: 2 μεγάλα
Ηλιέλαιο: 120 ml
Γάλα: 230 ml
Βανίλια: 2 καψούλια
Σιρόπι καραμέλα: 3 κουταλιές (προαιρετικά)
Βραστό νερό: 230 ml
Υλικά για την κρέμα:
Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 170 γρ.
Άχνη ζάχαρη: 420 γρ.
Κακάο: 100 γρ.
Γάλα: 160 ml
Βανίλια: 2 κάψουλες
Σιρόπι καραμέλα: 2 κουταλιές (προαιρετικά)

Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 στρόγγυλα ταψάκια 18 εκ. (για στρόγγυλη τούρτα) ή ένα μεγάλο ορθογώνιο 35Χ45 περίπου για ορθογώνια τούρτα.
2. Ανακατεύετε μαζί τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι και τη σόδα. Προσθέτετε τα αυγά, το λάδι, το γάλα, τη βανίλια και την καραμέλα, ανακατεύοντας με το μίξερ (προσοχή να μην το χτυπήσετε πάνω από 3 λεπτά). Ρίχνετε και το βραστό νερό και όταν ανακατευτεί καλά, σταματάτε το χτύπημα.
3. Αδειάζετε το μείγμα στα 2 μικρά ή στο μεγάλο ταψάκι (σε αυτή την φάση το μείγμα είναι πολύ νερουλό, μην σας ανησυχεί αυτό) και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Πριν το βγάλετε , ελέγχετε αν ψήθηκε με μια οδοντογλυφίδα.
4. Αναποδογυρίζετε τα κέικ σε σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
5. Ετοιμάζετε την κρέμα: κοσκινίζετε την άχνη και το κακάο. Χτυπάτε το μαλακωμένο βούτυρο με το μίξερ να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε την άχνη και το κακάο, εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας συνέχεια. Προσθέτετε την βανίλια και την καραμέλα και χτυπάτε λίγο ακόμη.
6. Βάζετε τον ένα δίσκο παντεσπάνι στη βάση της πιατέλας (ή κόβετε στη μέση το μεγάλο παντεσπάνι και βάζετε κάτω το μισό). Σκεπάζετε με το 1/3 της κρέμας. Από πάνω βάζετε το δεύτερο παντεσπάνι. Απλώνετε το 1/3 της κρέμας πάνω και γύρω από την τούρτα. Βάζετε το υπόλοιπο 1/3 σε κορνέ και διακοσμείτε. Φυλάτε την τούρτα στο ψυγείο.