Μενού 4ο

Μπουρίτος με κοτόπουλο

Υλικά:
Ψωμί αράβικο ‘λαβάς’ ή συσκευασμένες μεξικάνικες πίτες
2 στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα
1 ξερό κρεμμύδι χονδροκομμένο
100 γρ. τυρί τύπου τσένταρ
1 κόκκινη πιπεριά σε τετράγωνα κομματάκια
¾ φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι μπύρα
worcestershire σως (ή σόγια σως)
ταμπάσκο (προαιρετικά)
1 λεμόνι στημένο
Λάδι, αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο

Σε ένα βαθύ μπολ κόβουμε μικρούς κύβους τα κοτόπουλα και τα ανακατεύουμε με το λάδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το χονδροκομμένο ξερό κρεμμύδι, τη μπύρα και τη worcestershire σως, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου.

Έπειτα βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου απο τη μαρινάδα και τα ψήνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα κομμάτια πιπεριάς, το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμυδάκια και το τυρί, και αν θέλουμε και λίγο κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε να γίνει μείγμα.

Παίρνετε το λαβάς ή τη μεξικάνικη πίτα, τη γεμίζετε με το μείγμα και την ψήνεται σε πολύ δυνατή φωτιά για λιγα λεπτά ώστε η πίτα να πάρει λίγο χρώμα.

Συμβουλή: Τα μπουρίτος μπορείτε να τα ετοιμάσετε και 2 ώρες νωρίτερα απλά κρατήστε τα ζεστά στο φούρνο στους 50οC (όχι όμως στον αέρα για να μη ξεραθούν).

 

Γαρίδες σουβλάκι με ρύζι

Υλικά:
5 ξύλινα σουβλάκια
20 καθαρισμένες γαρίδες
λάδι, αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο
1 λεμόνι στημένο
κολίανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια από 4/5 κλωνάρια)
2 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες

Ανακατεύετε όλα τα παραπάνω υλικά (εκτός από το πορτοκάλι) και φτιάχνετε τη μαρινάδα στην οποία αφήνετε για 2 ώρες τις γαρίδες. Τις ψήνετε σε κανονική φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι και μετά τις περνάτε σε ξύλινα σουβλάκια (1 γαρίδα με 1 κομματάκι πορτοκάλι εναλλάξ). Τα σερβίρετε με ρύζι.

Συμβουλή: Για να είναι πιο εντυπωσιακό το ρύζι βάλτε το σε ατομική φόρμα καρδιάς ώστε να πάρει το επίκαιρο σχήμα και ραντίστε το με λίγο φρέσκο σαφράν.

 

Σαλάτα με Αβοκάντο

 

Υλικά:
3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
50 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
πολύ λίγο ψιλοκομμένο κολίανδρο
2 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε κύβους
λάδι, λεμόνι και αλάτι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά και περιχύνετε με λάδι και λεμόνι.

Συμβουλή: Αφού κόψετε στα 2 το αβοκάντο και αφαιρέσετε το μεγάλο κουκούτσι που έχει στη μέση, καλό είναι να το ‘περάσετε’ με τη λεμονόκουπα (να το αλείψετε ολόκληρο με το μισό ενός λεμονιού), ώστε να μη μαυρίσει πολύ γρήγορα.

 

Παύλοβα

Υλικά για την μαρέγκα:

  • Ασπράδια αυγών: 4 μεγάλα
  • Ζάχαρη: 200 γρ.
  • Βανίλια: 1 κάψουλα
  • Άσπρο ξύδι: 1 κουταλάκι
  • Κορν φλάουρ: 1 1/2 κουταλάκι
  • Υλικά για την γέμιση:
  • Κρέμα γάλακτος: 300 ml
  • Ζάχαρη άχνη: 2 κουταλιές
  • Βανίλια: 1 κάψουλα
  • Φρέσκα φρούτα: 300 – 400 γρ (φράουλες, μούρα, ανανά, ακτινίδιο κτλ)

Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 130 βαθμούς. Σε ένα λαδόχαρτο κάνετε ένα κύκλο 20 εκ. και το βάζετε σε ταψί (με το γραμμένο προς τα κάτω για να μην ακουμπήσει στο γλυκό)
2. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν καλά και τότε προσθέτετε την ζάχαρη, λίγη – λίγη χτυπώντας σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να σχηματίζει σταθερές κορυφές. Δοκιμάζετε αν έχει λιώσει η ζάχαρη (παίρνετε λίγη μαρέγκα ανάμεσα στα δάκτυλά σας και την τρίβετε. Δεν πρέπει να νιώθετε κόκκους ζάχαρης) και αν δεν έχει λιώσει την χτυπάτε κι άλλο. Προσθέτετε την βανίλια και αφού ενσωματωθεί σταματάτε το χτύπημα. Προσθέτετε το ξύδι και το κορν φλάουρ και ανακατεύετε απαλά.
3. Με σπάτουλα ή με κουτάλι, απλώνετε την μαρέγκα πάνω στο λαδόχαρτο, μέσα στα όρια του κύκλου. Ολόγυρα βάζετε λίγο παραπάνω, ώστε να σχηματίσετε ανασηκωμένα χείλη στη μαρέγκα.
4. Ψήνετε την μαρέγκα στον προθερμασμένο φούρνο για 65 – 70 λεπτά. Κλείνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα τη μαρέγκα, να κρυώσει, με την πόρτα του φούρνου ελαφρά ανοιχτή. Όταν η μαρέγκα κρυώσει, την βγάζετε με προσοχή από το ταψί γιατί σπάει εύκολα και την βάζετε σε πιατέλα.
5. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτοντας προς το τέλος την ζάχαρη και την βανίλια. Αδειάζετε την σαντιγί πάνω στη μαρέγκα και διακοσμείτε με τα φρούτα.
6. Σερβίρετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η παύλοβα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 6 ώρες, γιατί χάνει γρήγορα την φρεσκάδα και την τραγανή της υφή.

Σχολιάστε