Μενού 1ο

Κοκτέιλ κεράσι

Πριν ξεκινήσετε το δείπνο σας ξεκινήστε με ένα κοκτέιλ που θα ξυπνήσει τις αισθήσεις!
Υλικά

  • 2 σφηνάκια βότκα
  • 3 σφηνάκια λικέρ κεράσι
  • 6 σφηνάκια χυμό κεράσι
  • 5 σφηνάκια χυμό πορτοκάλι
  • 2 φέτες πορτοκάλι για το γαρνίρισμα
  • 2 κεράσια (φρέσκα ή μαρασκίνο) για το γαρνίρισμα
  • 3-4 φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα
  • Παγάκια
Εκτέλεση

Ανακατεύετε τη βότκα, το λικέρ κεράσι, τον χυμό κερασιού και τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα σέικερ. Προσθέτετε τον πάγο και χτυπάτε δυνατά. Σερβίρετε σε ποτήρια κοκτέιλ. Προσθέτετε μέσα στα ποτήρια τις φέτες πορτοκαλιού και  στερεώνετε τα κεράσια στο χείλος του ποτηριού (αν δεν βρείτε κεράσια χρησιμοποιήστε φράουλες). Τελειώστε βάζοντας 2 φύλλα δυόσμος στο κάθε ποτήρι.

 

Ορεκτικό: Αυγουλάκια γεμιστά με καπνιστό σολομό

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 2 λεπτές φέτες καπνιστό σολομό
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα light
  • 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού κέτσαπ
  • Αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό
  • 2 πράσινες ελιές για γαρνίρισμα
Εκτέλεση

Βράζετε τα αυγά για περίπου 10 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά. Μόλις κρυώσουν, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τους κρόκους. Βάζετε τους κρόκους μαζί με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, την κέτσαπ και τη μια φέτα σολομό στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια γεμίζετε τα αυγά με το μείγμα και γαρνίρετε με ροδέλες σολομού (από τη φέτα που έχετε κρατήσει) και λεπτές φέτες ελιάς. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Σαλάτα με ψητά μήλα και σος με μέλι

Υλικά

  • 1/4 μαρούλι χοντροκομμένο
  • 1/4 πράσινη σαλάτα χοντροκομμένη
  • 1 φλιτζάνι τρυφερά φύλλα ρόκας
  • 1 κόκκινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 1/4 φλιτζάνι καρύδια σπασμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
  • Για τη σος
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • αλάτι
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο ποτήρι χτυπήστε με το μιξεράκι του φραπέ τα υλικά για τη σος. Ψήστε τις φέτες του μήλου στην τοστιέρα για 3-4 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα λαχανικά και τα καρύδια. Λίγο πριν σερβίρετε, τοποθετήστε τα ψητά μήλα πάνω στη σαλάτα, περιχύστε με τη σος και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.

 

Κυρίως πιάτο: Γεμιστά καλαμάρια
  
Υλικά
 
  • 700γρ καλαμάρια ολόκληρα καθαρισμένα
  • 1/2 φλιτζάνι καθαρισμένες και ψιλοκομμένες γαρίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 – 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 τομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 1/2 γλυκιά κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1/2 γλυκιά κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα καλαμάρια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με τις γαρίδες για περίπου 2 λεπτά. Βγάζετε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτετε το ρύζι, την τομάτα, τον μαϊντανό, τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια γεμίζετε τα καλαμάρια με το μίγμα που φτιάξατε και τα τοποθετείτε στη σειρά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Για να μη φύγει η γέμιση από τα καλαμαράκια, κλείνετε τις άκρες τους με οδοντογλυφίδα. Περιχύνετε το υλικό που τυχόν έμεινε στο σκεύος, ρίχνετε το κρασί και το χυμό λεμονιού, λίγο νερό και τα αφήνετε να ψηθούν στους 180°C για 1 ώρα περίπου.

 

Επιδόρπιο: Φουντουκόπιτα με σοκολάτα
Υλικά
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 80γρ. σοκολάτα γάλακτος τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 100γρ. μαργαρίνη light
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 100γρ. φουντούκια αλεσμένα στο μπλέντερ
  • 50γρ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα στο μπλέντερ
Εκτέλεση

Λιώνετε τα κομμάτια σοκολάτας σε μπεν μαρί μαζί με τη μαργαρίνη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε και το τριμμένο φουντούκι. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια παραλληλόγραμμη φόρμα (32χ10εκ) . Πασπαλίζετε με τα φιστίκια Αιγίνης και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά για 10 λεπτά στους 190 βαθμούς C και για τα επόμενα 15 λεπτά κατεβάζετε στους 170 βαθμούς C.
Σχολιάστε