Λαγάνα

Υλικά:

  • 600-650 γρ. αλεύρι
  • 27γρ. ξηρή μαγιά (3 φακελάκια των 9γρ.)
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1-1,5 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
  3. Στο χλιαρό νεράκι διαλύουμε την μαγιά και ρίχνουμε  σιγά σιγα στο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε το αλάτι και το γλυκάνισο (αν το  θέλουμε).
  5. Ζυμώνουμε λιγάκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  6. Ζυμώνουμε ώσπου να απορροηθεί όλο το λάδι, περίπου 5 λεπτά.
  7. Κάνουμε τη ζύμη μια μπαλίτσα, την τοποθετούμς στο  κέντρο της λεκάνης μας και σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και μια πετσέτα από  πάνω.
  8. Το τοποθετούμε πάνω στα μάτια της κουζίνας και με την  θερμοκρασία που έχει, το ζυμάρι φουσκώνει σε μισή ωρίτσα περίπου.
  9. Σε μια γάστρα ή σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και  ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι. Το απλώνουμε να έχει ίδιο πάχος παντού.
  10. Ρίχνουμε λίγο νεράκι, το σουσάμι και κάνουμε τις  γνωστές τρύπες που έχουν οι λαγάνες με τα δάχτυλά μας.
  11. Με ένα πηρουνάκι κάνουμε επιπλέον τρυπούλες.
  12. Βάζουμε την γάστρα στην πρώτη θέση του φούρνου από  κάτω και ψήνουμε πρώτα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
  13. Ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
  14. Μετά βγάζουμε τη λαγάνα από το ταψί, την βάζουμε στη  σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά στον αέρα του φούρνου.
  15. Την βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε σε μια σχάρα να  στεγνώσει και τυλίγουμε σε πετσέτα ώσπου να την φάμε, για να παραμείνει  μαλακή.

 

Σχολιάστε