Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού

 

Υλικά

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι
1 βανίλια
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

Εκτέλεση

Χρησιμοποιήστε το μικρό σουρωτήρι με τη σίτα και κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ για να αφρατέψει. Προσθέστε τη σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τα υγρά στοιχεία (χυμό πορτοκαλιού, σπορέλαιο, ξύδι) κι ανακατέψτε μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε το μίγμα των υγρών μέσα στο μπολ με το αλεύρι κι ανακατέψτε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Λαδώστε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλτε στον πάτο λαδόκολλα. Αδειάστε το μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Το κέικ είναι έτοιμο αν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και βγει καθαρό.

Μπορείτε αν θέλετε να διακοσμήσετε το κέικ σας με ένα γλάσο πορτοκαλιού που θα φτιάξετε ως εξής: Βάλτε σε ένα μπολάκι το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και ανακατέψτε το με 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική. Πιέστε λίγο με το κουτάλι ώστε να ελευθερωθούν τα έλαια του ξύσματος. Σκεπάστε το μπολάκι και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να δείτε ότι η ζάχαρη έχει ρευστοποιηθεί. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στο ξύσμα τον χυμό από ένα πορτοκάλι και ανακατέψτε. Ξεκινήστε να ρίχνετε μία-μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη κι ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να πετύχετε την υφή που θέλετε (όσο πιο πηχτό το θέλετε τόσο περισσότερη ζάχαρη άχνη θα προσθέσετε). Καλή επιτυχία!

 

dietup.gr

Σχολιάστε