ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ 1

http://www.yumm.gr/

 Σούπα με κολοκύθα

Σαλάτα με καπνιστό σολομό

Γαλοπούλα γεμιστή

Πανακότα με κόκκινα φρούτα

 

 

Σούπα με κολοκύθα

 

 

Είναι ο καλύτερος πρόλογος για ένα εντυπωσιακό γεύμα. Έχει ένα πολύ γλυκό χρώμα και γεύση απαλή, βελούδινη και ιδιαίτερη.

ΥΛΙΚΑ (Για 6-8 άτομα)
1 κιλό ψύχα κολοκύθας κομμένη σε μεγάλους κύβους
½ κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές βούτυρο
1 ½ λίτρο ζωμό κότας βιολογικό
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
για το γαρνίρισμα: λίγη καρυδόψυχα χονδροκομμένη στο μπλέντερ και λίγα φυλλαράκια μαϊντανού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία μαρμίτα (πολύ βαθιά κατσαρόλα) και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάλτε το κρεμμύδι με λίγο νερό και αφήστε το να τραβήξει τα υγρά του και να μαλακώσει. Τότε προσθέστε το βούτυρο, την κολοκύθα και τις πατάτες και σωτάρετε όλα τα υλικά μαζί για λίγο. Προσθέστε το ζωμό της κότας και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει, μέχρι οι πατάτες και η κολοκύθα να λιώνουν.
Αν διαθέτετε γυάλινο μπλέντερ συνεχίστε τη διαδικασία κανονικά, αν όμως έχετε πλαστικό μπλέντερ αφήστε πρώτα να κρυώσει και συνεχίστε μετά.
(Το στάδιο μέχρι το μπλέντερ μπορείτε να το κάνετε και από την προηγούμενη μέρα κερδίζοντας έτσι χρόνο.)
Περάστε τη σούπα λίγη- λίγη από το μπλέντερ και κάντε την πολτό. Αφού γίνει όλη η σούπα πολτός ξαναβάλτε την στη μαρμίτα, προσθέστε τα μπαχαρικά και βράστε την ξανά σε σιγανή φωτιά για άλλα 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε την κρέμα γάλακτος και σβήστε τη φωτιά, αφήνοντας τη σούπα πάνω στο σβησμένο μάτι.
Τη σερβίρετε ζεστή, πασπαλίζοντάς την στο κέντρο με λίγη καρυδόψυχα και 2 φυλλαράκια μαϊντανού σε κάθε πιάτο.
• Tip: Εντυπωσιάστε τους όλους! Επειδή τρώμε και με τα μάτια!
Σε καλά μανάβικα μπορείτε να βρείτε διακοσμητικές μικρές κολοκύθες. Αγοράστε μία για κάθε καλεσμένο, προσέχοντας να είναι τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε, όταν τις αδειάσετε, μια μικρή μερίδα σούπας και να μπορούν να στέκονται όρθιες! Την ημέρα που έχετε το γεύμα (γιατί αν κοπούν και μείνουν θα μαυρίσουν) κόψτε το πάνω μέρος κάθε κολοκύθας όπως ακριβώς στα γεμιστά και κρατήστε το καπάκι. Αδειάστε τις και πάλι όπως τα γεμιστά με ένα κουταλάκι. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε τη σούπα, γεμίστε κάθε κολοκύθα και κλείστε την με το καπάκι της. Σερβίρετε μία στον κάθε καλεσμένο.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

 

Σαλάτα με καπνιστό σολομό

Η πικρή γεύση από το ραντίτσιο, η πιπεράτη γεύση της ρόκας, η ξινή του γκρέιπφρουτ και του πορτοκαλιού, η γλυκιά γεύση του σολομού και του μελιού και οι σπόροι παπαρούνας ενώνονται για να δημιουργήσουν μια απολαυστικότατη, γιορτινή σαλάτα.

ΥΛΙΚΑ (Για 4 άτομα)
4 μεγάλες φέτες καπνιστό σολωμό (ή 8 μικρές)
1 ραντίτσιο
2 ματσάκια ρόκα
2 γκρέιπφρουτ κόκκινα
τα τρυφερά φύλλα μιας πράσινης σαλάτας
Για τη σως:
200γρ. γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας σπόρους παπαρούνας
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά της σάλτσας και βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει.
Καθαρίστε όλα τα λαχανικά και στεγνώστε τα καλά.
Σε τέσσερα πιάτα τοποθετήστε στον πάτο να καλυφθεί φύλλα από το ραντίτσιο. Από πάνω βάλτε τη ρόκα και από πάνω τα τρυφερά φύλλα της σαλάτας. Τα φύλλα από όλα τα λαχανικά τα χρειαζόμαστε ολόκληρα, γι’ αυτό μην τα κόψετε.
Ξεφλουδίστε τα γκρέιπφρουτ. Πάρτε ένα κοφτερό, μικρό μαχαίρι αφαιρέστε από έξω την άσπρη μεμβράνη και στη συνέχεια ακολουθώντας τις άσπρες γραμμές που χωρίζουν τις φέτες μεταξύ τους, κόψτε τις λιγο πιο μέσα και θα αφαιρεθούν χωρίς την άσπρη μεμβράνη που είναι πικρή.
Ρίξτε πάνω από τα λαχανικά μερικές φέτες γκρέιπφρουτ.
Και τέλος πάνω από τη σαλάτα τοποθετήστε τη φέτα σολωμού. Περιχύστε με τη σάλτσα που έχετε ήδη φτιάξει και παγώσει. Σερβίρετε αμέσως.

Tip: -Αποφεύγω να αγοράζω τυποποιημένο σολωμό και προτιμώ να μου κόβουν από ολόκληρο ψάρι. Έτσι μπορώ και ελέγχω το πάχος των φετών, που μου αρέσει να είναι λίγο παχύτερο.
-Επίσης στα ΑΒ σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα με delicatessen θα βρείτε και άγριο σολωμό. Είναι αρκετά πιο ακριβός από τον κοινό, η γεύση του όμως είναι καταπληκτική.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

 

Γαλοπούλα γεμιστή

Το ελληνικό χριστουγεννιάτικο έθιμο προστάζει χοιρινό με σελινόριζα. Η γαλοπούλα είναι ξενόφερτη και για πολλούς άνοστη. Όχι όμως αυτή. Η συγκεκριμμένη γέμιση και το μυστικό για να μην στεγνώσει και να μείνει ζουμερή, θα κάνουν τη γαλοπούλα σας αξέχαστη.

ΥΛΙΚΑ (Για 10 άτομα περίπου)
1 γαλοπούλα 4 κιλά
¼ φλυτζάνι τσαγιού χυμό λεμόνι
½ φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη λιωμένη
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
τα συκωτάκια του πουλιού ψιλοκομμένα
1 κιλό κάστανα ψητά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλυτζάνι τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί και λίγο για το μούσκεμα των δαμάσκηνων και των βερύκοκκων
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι σπυρωτό
6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
12 μαύρα ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
8 ξερά βερύκοκκα
50γρ. σταφίδες μαύρες
50γρ. σταφίδες ξανθές
2 κουταλιές κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλάκια θυμάρι

Για τις ενέσεις:
50ml ή κυβικά εκατοστά κονιάκ
50ml χυμό πορτοκαλιού
25ml χυμό λεμονιού
μεγάλη σύριγγα (των 20ml)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήστε τα κάστανα στο φούρνο ή την ψηστέρια. Αυτή τη δουλειά μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα ή ακόμη καλύτερα κάτι που κάνω τα τελευταία χρόνια να τα πάρετε από έναν καστανά! Αν τα ψήσετε εσείς καθαρίστε τα όσο είναι ζεστά, γιατί έτσι ξεφλουδίζονται ευκολότερα. Κρατήστε τα όσο το δυνατόν ολόκληρα.
Σε ένα μπωλ μουσκέψτε τα βερύκοκκα και τα δαμάσκηνα σε άσπρο ξηρό κρασί για 1 ώρα. Μετά το πέρας της 1 ώρας βγάλτε τα και κόψτε τα σε τέταρτα.
Καθαρίστε τη γαλοπούλα και αφαιρέστε τα εντόσθια. Πλύντε την με άφθονο νερό και βάλτε την ανάποδα να στραγγίξει. Τα συκωτάκια ψιλοκόψτε τα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρετε τον κιμά, το κρεμμύδι και τα συκωτάκια. Στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε για λίγο ακόμη. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύλο της κανέλας, το θυμάρι και λίγο ζεστό νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοψήστε τη γέμιση για λίγο. Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα, τα βερύκοκκα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
Προσθέστε κατά δαστήματα λίγο ζεστό νερό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
Πασπαλίστε την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι και γεμίστε την με το μίγμα του κιμά. Μην την παραγεμίσετε, γιατί η γέμιση φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το πουλί.
Ράψτε με χοντρή βελόνα και νήμα το άνοιγμα της κοιλιάς και δέστε τα μπουτιά με την ουρά και τις φτερούγες με το σώμα.
Αναμείξτε σε ένα φλυτζάνι το κονιάκ, το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και κάντε ενέσεις με το μίγμα αυτό στη γαλοπούλα σε διάφορα σημεία ανασηκώνοντας το δέρμα του πουλιού με τα δάχτυλά σας.

Βάλτε σε μια κούπα τη λιωμένη μαργαρίνη, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και αλείψτε το πουλί παντού. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα, τοποθετήστε την πάνω σε σχάρα και ψήστε την σε μέτριο φούρνο στους 160ο C, υπολογίζοντας 45’ για κάθε μισό κιλό γαλοπούλας. Από κάτω από τη σχάρα βάλτε ένα ταψί το οποίο πρέπει να προσέχετε να έχει πάντα νερό για να μην καεί. Κατά διαστήματα ανοίξτε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί ο ατμός που θα βγει μπορεί να σας κάψει, και αλείψτε πάλι τη γαλοπούλα με το μίγμα μαργαρίνης.
Περίπου 15’ πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ρίξτε αλάτι στο υπόλοιπο μίγμα μαργαρίνης που έχει μείνει, αλείψτε τη γαλοπούλα, δυναμώστε το φούρνο και αφήστε την να ροδοκοκκινίσει.
Αφήστε την λίγο να σταθεί πριν την κόψετε, για να μπορεί να κοπεί καλύτερα. Τη γέμιση που περίσσεψε, σερβίρετέ την χωριστά σε ένα μπωλ.

Tip: -Τη γαλοπούλα τη φτιάχνω από το προηγούμενο απόγευμα, παραλείποντας βέβαια το ψήσιμο και όταν γυρίσω από το ρεβεγιόν τη βάζω στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία 75ο C. Έτσι ανήμερα το πρωί δεν έχω το άγχος να ξυπνήσω ξημερώματα να φτιάξω τη γαλοπούλα και όταν σηκωθώ απλώς δυναμώνω το φούρνο.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

 

Πανακότα με κόκκινα φρούτα

Πρόκειται για την αγαπημένη μου συνταγή. Πρώτον γιατί η γεύση της είναι «επαγγελματική». Δεύτερον γιατί γίνεται πανεύκολα και τρίτον γιατί είναι άκρως εντυπωσιακή. Τί παραπάνω να ζητήσει μια νοικοκυρά;

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
5 φύλλα ζελατίνη
150γρ. ζάχαρη
1 βανίλια

Για τη σάλτσα:
500γρ. νερό
250γρ. ζάχαρη
250γρ. κόκκινα φρούτα φρέσκα ή κατεψυγμένα (βατόμουρα, φράουλες)
50γρ. νισιστέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ χτυπήστε ελαφρά με το χέρι τη μισή κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να φουσκώσει λίγο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
Σε ένα βαθύ πιάτο μουσκέψτε τις ζελατίνες σε κρύο νερό και όταν μαλακώσουν ρίξτε τις μέσα στη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε να διαλυθούν. Προσοχή η κρέμα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστή, δεν θα πρέπει να βράσει.
Αναμείξτε τις κρέμες γάλακτος και προσθέστε και τη βανίλια. Ανακατέψτε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί και βάλτε την πανακότα σε μια φόρμα και στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα βάλτε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίξτε τα κόκκινα φρούτα και αφήστε 5 λεπτά τη σάλτσα να βράσει. Διαλύστε το νισιστέ σε λίγο κρύο νερό και βάλτε το και αυτό στην κατσαρόλα. Αφήστε όλα μαζί τα υλικά να βράσουν για ακόμη 1- 2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
Αφήστε την να κρυώσει.
Προσεκτικά αναποδογυρίστε την πανακότα σε μια πιατέλα και περιχύστε την με τη σάλτσα.

Tip: -Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλική φόρμα, για να βγει εύκολα η πανακότα, βυθίστε την για πάρα πολύ λίγο σε ζεστό νερό.
-Η σάλτσα όταν κρυώσει γίνεται πιο πηκτή. Επίσης πρέπει να είναι πυκνόρευστη. Όταν λοιπόν τη φτιάχνετε, αν νομίζετε ότι δεν είναι αρκετά πηκτή, απλώς προσθέστε λίγο ακόμη νισιστέ. Μην παρασυρθείτε όμως, γιατί θα βγει ζελέ! Μου έχει τύχει!

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

____________________________________________________________________________________

 

Σχολιάστε