ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ 2

http://www.yumm.gr

Αρωματική σούπα αγγουριού

Σαλάτ αμε κατσικίσιο τυρί, σέλερυ και αχλάδια

Μοσχάρι σιγοβρασμένο σε μπύρα

Προφιτερόλ 

 

Αρωματική σούπα αγγουριού

soupa_aggouri2.jpg
soupa_aggouri1.jpg

Υλικά
1 μεγάλο αγγούρι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπερίτσα
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κλαδάκι δυόσμο
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
2 φέτες ψωμιού μπαγιάτικου (χωρίς την κόρα)
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξύδι
100 ml κρέμα γάλακτος
12 παγάκια
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένετε και ξεφλουδίζετε το αγγούρι, το κρεμμυδάκι και το κρεμμύδι και τα κόβετε σε κομμάτια. Πλένετε το μαϊντανό, το δυόσμο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα κόβετε πρόχειρα.
2. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε το ψωμί και το ανακατεύετε με το λάδι και το ξύδι.
3. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ. Προσθέτετε το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα, την ψίχα του ψωμιού, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα αλέθετε όλα μαζί. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο.
4. Η σούπα σερβίρεται παγωμένη, με δύο παγάκια σε κάθε μπολ.

Της Ιωάννας Σταμούλου

 

Σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, σέλερυ και αχλάδια

σαλάτα με αχλάδι και κατσικίσιο τυρί

Ιδιαίτερη σαλάτα, φίνα και δροσερή. Ο γευστικός συνδυασμός του αχλαδιού με το τυρί και η ξεχωριστή γεύση του σέλερυ κάνουν αυτή τη σαλάτα μοναδική.

ΥΛΙΚΑ
3 ώριμα αχλάδια
3 κλωνάρια σέλερυ κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
½ ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα
1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
¼ φλυτζανιού φιλέ αμύγδαλα καβουρντισμένα
150γρ. κατσικίσιο τυρί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλερυ, τα αχλάδια, το μαϊντανό και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα. Τρίβουμε το κατσικίσιο τυρί από πάνω και σερβίρουμε αμέσως.

Αλίκη Μάρα- Σαχίνη

 

Μοσχάρι σιγοβρασμένο σε μπύρα

mosxari se mpyra

Τη συνταγή μου την έδωσε η καλή μου φίλη Δάφνη. Είναι μια γυναίκα που θαυμάζω. Σύζυγος, μητέρα, επιχειρηματίας, μορφωμένη, ευκατάστατη και από καλή οικογένεια δεν φοβάται να λερώσει καθόλου τα χέρια της στην κουζίνα και να φτιάξει απίθανα πράγματα.

ΥΛΙΚΑ (Για 4-5 άτομα θα φθάσει σίγουρα. Κανονικά θα έφθανε για παραπάνω, αλλά είναι πεντανόστιμο.)
900γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο κομμένο σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
1 κουταλάκι κόκκους κύμινου
1 κουταλάκι κόκκους κόλιανδρου
1 κουτί μπύρα
1 κουταλιά αλεύρι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό τηγάνι βάλτε τους κόκκους κύμινου και κόλιανδρου και σε μέτρια φωτιά αφήστε τους για λίγο να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Βάλτε τους σε ένα γουδί και κονιοποιήστε τους.
Σε άλλο τηγάνι βάλτε τόσο ελαιόλαδο μόλις να καλυφθεί ο πάτος και σωτάρετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο καφέ χρώμα. Προσθέστε τα μπαχαρικά και την κουταλιά αλεύρι, ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά. Φυλάξτε το στο πλάι.
Σε άλλο τηγάνι βάλτε ελαιόλαδο και σωτάρετε πολύ καλά λίγους- λίγους τους κύβους φιλέτου. Σε ένα σκεύος που διαθέτει καπάκι και μπαίνει σε φούρνο (μπορεί να είναι και κατσαρόλα) βάλτε μέσα τους σωταρισμένους κύβους κρέατος, το μίγμα των κρεμμυδιών, την μπύρα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο λεμόνι και ψήστε το φαγητό στο φούρνο σκεπασμένο για τουλάχιστον 1 ½ ώρα στους 200ο C.

Tip: -Το κρέας θα πρέπει συνέχεια να καλύπτεται από μπύρα. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη ακόμη.
-Ταιριάζει τέλεια με πουρέ πατάτας.
-Α! Μην ξεχάσετε το ψωμί, γιατί η σάλτσα θα γίνει ανάρπαστη!

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία

Σχολιάστε