Μπακλαβάς με μέλι


Υλικά

  • 2 πακέτα φύλλο κρούστας
  • ½ κιλό καρύδι τριμμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
  • 1 ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 ½ ποτήρι του νερού μέλι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση με το καρύδι, το γαρύφαλλο, την κανέλλα και τη ζάχαρη.

Αλείφουμε με λάδι ένα μεσαίο ταψί του φούρνου. Απλώνουμε 2 φύλλα χωρίς να τα λαδώσουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση και σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε πάλι και σκεπάζουμε με ένα φύλλο, συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και τελειώνουμε με δύο φύλλα χωρίς να τα πασπαλίσουμε με καρύδι.

Χαράζουμε το μπακλαβά με πολύ κοφτερό μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σχεδόν μέχρι να βγάλει καπνό. Αδειάζουμε το λάδι μέσα στον μπακλαβά πάνω στα χαραγμένα σημεία. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ καυτό για να «ψήνει» το φύλλο. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να ρευστοποιηθεί και το ρίχνουμε στο γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Πηγή: xylokastro.gov.gr