Σοκολατένια μικρά κέικ με γλάσο


Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά

Υλικά  Για τα κέικ

  • 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. σκόνη κακάο (χωρίς γλυκαντικά)
  • 1/4 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 3 κ.σ. δυνατός καφές φίλτρου
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1/2 φλιτζ. ημιάπαχο ξινόγαλα

Για το γλάσο

  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. νερό
  • 1 ασπράδι
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 1/8 κ.γ. κρέμα tartar
  • μια πρέζα αλάτι

Eκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180οC. Βάλε σε 12άρα φόρμα για μάφιν χάρτινες φορμίτσες. Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε άλλο μεγάλο μπολ, χτύπησε το βούτυρο και τη ζάχαρη με μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα αβγά, ένα ένα, χτυπώντας καλά κάθε φορά. Συνέχισε να χτυπάς ενώ προσθέτεις τον καφέ και τη βανίλια. Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι, ρίχνοντάς εναλλάξ το μείγμα και το ξινόγαλα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη.

Γέμισε τις φορμίτσες μέχρι τα 2/3 (θα σου περισσέψει λίγη ζύμη) και ψήσε για 20 λεπτά περίπου (δοκίμασε βάζοντας μια οδοντογλυφίδα: αν βγει καθαρή, είναι έτοιμα). Άφησέ τα να κρυώσουν για 5 λεπτά και βάλ’ τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Για να φτιάξεις το γλάσο, ανακάτεψε τη ζάχαρη και το νερό σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Ανακάτευε συνεχώς για 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

Χτύπησε με μίξερ, σε μεγάλο μπολ, το ασπράδι, τη βανίλια, την κρέμα tartar και το αλάτι, μέχρι να δέσει το μείγμα (θα σχηματίζει μαλακές «κορυφές»). Πρόσθεσε σταδιακά το σιρόπι με τη ζάχαρη και χτύπησε μέχρι να σφίξει το μείγμα (σχηματίζοντας σφιχτές «κορυφές») και να αποκτήσει γυαλιστερή υφή, για 7 λεπτά περίπου ακόμα. Γλάσαρε τα κέικ λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Πηγή: SHAPE

Σχολιάστε