Κοτόπιτα χωρίς φύλλο

 

4 μερίδες

415  θερμίδες / μερίδα

Οι κρεμώδεις πατάτες δίνουν άλλη διάσταση σε μια παλιά αγαπημένη συνταγή. Σ’ αυτό το πιάτο ούτε θα σου λείψει το φύλλο ούτε θα καταλάβεις ότι το κοτόπουλο είναι το μισό απ’ όσο θα έμπαινε σε μια κλασική κοτόπιτα.

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 11/2 φλ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 φλ. ξηρό λευκό κρασί ή νερό
  • 1 κ.σ. θυμάρι ή εστραγκόν
  • 350 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκαλο
  • 2-3 μεγάλες πατάτες (ιδανικά Yukon gold)
  • 2 μέτρια καρότα
  • Αλάτι
  • 250 γρ. πράσινα φασολάκια ή σπαράγγια σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. αρακά κατεψυγμένο
  • Φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα. Προσθέτεις το κρεμμύδι και ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσει για 5′. Προσθέτεις το ζωμό, το κρασί και το θυμάρι. Περιμένεις να πάρουν βράση και στη συνέχεια ρίχνεις το κοτόπουλο. Χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις σκεπασμένο μέχρι το κοτόπουλο να γίνει, σχεδόν για 5-6′. Αφαιρείς το κοτόπουλο από το σκεύος.

 

2. Ρίχνεις τις πατάτες, τα καρότα και αλάτι και αφήνεις να πάρουν βράση. Σκεπάζεις και περιμένεις να βράσουν οι πατάτες για 20΄ περίπου.

 

3. Προσθέτεις τα πράσινα φασολάκια και τα αφήνεις να βράσουν για 10′ λεπτά ανακατεύοντας ενδιάμεσα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν υπάρχουν πάρα πολλά υγρά δυνάμωσε τη φωτιά για μερικά λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν τα λαχανικά.

 

4. Ψιλοκόβεις το κοτόπουλο και το ρίχνεις στην κατσαρόλα. Προσθέτεις το χυμό λεμονιού. Όταν ζεσταθούν όλα, ρίχνεις και τον αρακά μέχρι να ψηθεί. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και γαρνίρεις με φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: PREVENTION