Τάρτα με κολοκυθάκι, κρεμμύδια και ελιές

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασία: 1 ώρα και 15 λεπτά
Θερμίδες: 350/μερίδα

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. γλ. φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού
  • 1 κουτ. γλ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αντζούγιες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 12 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 1 μικρό κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. παρμεζάνα τριμμένη

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεσταίνετε το βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία και τηγανίζετε τα κρεμμύδια για περίπου 30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν πολύ και να γίνουν διαφανή, χωρίς να πάρουν «χρώμα», ανακατεύοντας συνέχεια. Εχετε το τηγάνι μισοσκεπασμένο όση ώρα τηγανίζετε τα κρεμμύδια και πάντα ελέγχετε μήπως καούν. Προσθέτετε το θυμάρι και τη ζάχαρη 10 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου τηγανίσματος. Βγάζετε και μεταφέρετε σε μπολ.

Προσθέτετε τις αντζούγιες και την κάπαρη και αφήνετε στην άκρη το μίγμα να κρυώσει. Βουτυρώνετε πυρίμαχο τετράγωνο σκεύος (με πλευρά 23 εκ.). Βάζετε 1 φύλλο κρούστας στη βάση του, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και βάζετε ακόμα 3 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με τις ελιές και τα κολοκυθάκια και διπλώνετε ελαφρά τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, χωρίς να σκεπάσετε εντελώς την επιφάνεια της τάρτας. Ψήνετε για 20-25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα και να «σφίξει» η γέμιση. Σερβίρετε αμέσως.

Τα κρεμμύδια πρέπει να ψηθούν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μερικές φορές και όχι συνέχεια. Η διαδικασία αυτή θα τα κάνει να γίνουν πολύ μαλακά, να ροδίσουν και να καραμελώσουν.

tvzapping