Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα

Υλικά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές επιπλέον ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι

1 φλιτζάνι φάβα

5-7 φλιτζάνια νερό

αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα

2 μεγάλα κρεμμύδια

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 ματσάκια ρόκα

1-2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη

3-4 κουταλιές σέρι ή ξίδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το μαραίνουμε για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μη κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1½ ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύουμε, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε για 1 ώρα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
Καθαρίζουμε τα 2 κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση, μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να βαθύνει περισσότερο χρώμα τους. Πλένουμε τη ρόκα και την χοντροκόβουμε. Την προσθέτουμε στο τηγάνι, το σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 6-7 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξίδι. Σερβίρουμε τη φάβα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με το μείγμα κρεμμυδιού και ρόκας.

Από το βιβλίο της Νταϊάνα Κοχύλα «Χορτομανία»

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, www.ellinikagrammata.gr

Πηγή: www.mamakouzina.tv