Πα. Σεπ 30th, 2022

Έχετε πρόβλημα με το βάρος ή το ψυχαναγκαστικό φαγητό;

Ανώνυμοι Υπερφάγοι

Πρόγραμμα δωρεάν στήριξης, χωρίς εγγραφές ή προσχωρήσεις


Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι είναι μία αδελφότητα ατόμων οι οποίοι, μέσω κοινής εμπειρίας, δύναμης και ελπίδας αναρρώνουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία.

Καλωσορίζουμε οποιονδήποτε θέλει να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά. Δεν υπάρχει συνδρομή ή εγγραφή για τα μέλη. Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι μέσω των δικών μας εισφορών. Δεν ζητούμε ούτε δεχόμαστε έξωθεν εισφορές.

Οι ΑΥ δεν έχουν σχέση με καμία δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία. Δεν παίρνουμε θέση για εξωτερικά ζητήματα.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να απέχουμε από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα της ανάρρωσης σ’ αυτούς που ακόμη υποφέρουν.

 

Σου ταιριάζουν οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι;

Είσαι ψυχαναγκαστικός υπερφάγος;

Τώρα που βρήκες τους Ανώνυμους Υπερφάγους, ίσως θέλεις να βεβαιωθείς ότι αυτό το πρόγραμμα σου ταιριάζει. Πολλοί από εμάς βοηθηθήκαμε να δούμε αν έχουμε πρόβλημα με το ψυχαναγκαστικό φαγητό απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.

1. Τρώω όταν δεν πεινάω, ή δεν τρώω όταν το σώμα μου χρειάζεται τροφή;

2. Κάνω υπερφαγικά επεισόδια χωρίς κανένα προφανή λόγο, μερικές φορές τρώγοντας μέχρι να νιώσω φουσκωμένος ή ακόμη και με τάση για εμετό;

3. Έχω αισθήματα ενοχής, ντροπής ή αμηχανίας για το βάρος μου ή για τον τρόπο με τον οποίο τρώω;

4. Τρώω λογικά μπροστά σε άλλους και μετά ξεφεύγω πλήρως όταν είμαι μόνος;

5.  Η σχέση μου με το φαγητό επηρεάζει την υγεία μου ή τον τρόπο που ζω τη ζωή μου;

6. Όταν τα συναισθήματα μου είναι έντονα -είτε θετικά είτε αρνητικά- πιάνω τον εαυτό μου να καταφεύγει στο φαγητό;

7. Οι διατροφικές μου συμπεριφορές κάνουν εμένα ή άλλους δυστυχισμένους;

8. Έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καθαρτικά, πρόκληση εμετού, διουρητικά, υπερβολική άσκηση, χάπια αδυνατίσματος, ενέσεις ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις (ακόμα και χειρουργείο) προσπαθώντας να ελέγξω το βάρος μου;

9. Νηστεύω ή περιορίζω δραστικά το φαγητό μου για να ελέγχω το βάρος μου;

10. Ονειρεύομαι πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μου αν είχα διαφορετικό μέγεθος ή βάρος;

11. Χρειάζομαι να μασάω ή να έχω κάτι στο στόμα μου συνεχώς: φαγητό, τσίχλα, μέντες, γλυκά ή αναψυκτικά;

12. Έχω φάει ποτέ φαγητό καμένο, κατεψυγμένο ή χαλασμένο; Εχω φάει κάτι από δοχείο σε κατάστημα τροφίμων ή μέσα από τα σκουπίδια;

13. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω, μόλις φάω την πρώτη μπουκιά;

14. Έχω χάσει βάρος με δίαιτα ή σε μια “περίοδο ελέγχου του φαγητού”  που την ακολούθησε παροξυσμός ανεξέλεγκτου φαγητού ή και αύξηση βάρους;

15. Ξοδεύω υπερβολικά πολύ χρόνο σε σκέψεις για το φαγητό, καθώς αναρωτιέμαι αν πρέπει ή τι πρέπει να φάω, σχεδιάζω την επόμενη δίαιτα ή πρόγραμμα άσκησης ή υπολογίζω θερμίδες;

Απάντησες «Ναι» σε κάποιες ερωτήσεις; Τότε είναι πιθανόν να έχεις ή να αποκτάς κάποιο πρόβλημα ψυχαναγκασμού με το φαγητό.

Διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξελισσόμενη νόσο είναι να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάρρωσης Δώδεκα Βημάτων των Ανώνυμων Υπερφάγων. Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι είναι μία αδελφότητα ανθρώπων που, καθώς μοιράζονται κοινή εμπειρία, δύναμη και ελπίδα, αναρρώνουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Καλωσορίζουμε οποιονδήποτε θέλει να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά. Δεν υπάρχει συνδρομή ή εγγραφή για τα μέλη. Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι μέσω των δικών μας εισφορών. Δεν ζητούμε ούτε δεχόμαστε έξωθεν εισφορές.

Οι ΑΥ δεν έχουν σχέση με καμία δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση,ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία. Δεν παίρνουμε θέση για εξωτερικά ζητήματα.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να απέχουμε από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα της ανάρρωσης σ’ αυτούς που ακόμη υποφέρουν.

Σου ταιριάζουν οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι;

Μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Κανείς άλλος δεν μπορείς να αποφασίσει για σένα. Εμείς που είμαστε τώρα στους Ανώνυμους Υπερφάγους έχουμε βρει έναν τρόπο ζωής που μας επιτρέπει να ζούμε χωρίς να χρειάζεται να τρώμε ψυχαναγκαστικά. Θεωρούμε ότι η ψυχαναγκαστική υπερφαγία είναι μία εξελισσόμενη νόσος και όπως ο αλκοολισμός και κάποιες άλλες ασθένειες μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θυμήσου, δεν υπάρχει ντροπή στην αποδοχή το προβλήματος. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

 

Η πρόσκλησή μας προς εσένα

Εμείς οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι (Overeaters Anonymous) έχουμε κάνει μία ανακάλυψη: στην πρώτη-πρώτη συνάντηση που παρακολουθήσαμε, μάθαμε ότι είμαστε στη μέγκενη μιας επικίνδυνης αρρώστιας και ότι η θέληση, η ψυχική υγεία και η αυτοπεποίθηση που κάποιοι από εμάς είχαν κάποτε δεν μας προφυλάσσουν από αυτήν την αρρώστια.

Ανακαλύψαμε ότι οι αιτίες αυτής της αρρώστιας δεν έχουν σημασία. Αυτό που αξίζει την προσοχή του ψυχαναγκαστικού υπερφάγου που ακόμη υποφέρει είναι το εξής: Υπάρχει μία αποδεδειγμένη και εφαρμόσιμη μέθοδος με την οποία μπορούμε να αναχαιτίσουμε την αρρώστια μας.

Το πρόγραμμα ανάρρωσης των Ανώνυμων Υπερφάγων (OvereatersAnonymous) ακολουθεί το πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών. Χρησιμοποιούμε τα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις, αλλάζοντας μόνο τις λέξεις «αλκοόλ» και «αλκοολικός» με τις λέξεις «φαγητό» και «ψυχαναγκαστικός υπερφάγος».

Όπως αποδεικνύουν οι προσωπικές μας ιστορίες, το πρόγραμμα ανάρρωσης των Δώδεκα Βημάτων δουλεύει εξίσου αποτελεσματικά για τους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους όπως και για τους αλκοολικούς.

Μπορούμε να σου εγγυηθούμε αυτήν την ανάρρωση; Η απάντηση είναι απλή. Εάν αντιμετωπίσεις με τιμιότητα την αλήθεια για τον εαυτό σου και την αρρώστια, εάν συνεχίσεις να έρχεσαι στις συναντήσεις για να μιλήσεις και να ακούσεις τους άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους που αναρρώνουν, εάν διαβάζεις τη βιβλιογραφία μας και τη βιβλιογραφία των ΑΑ με ανοιχτό μυαλό, και το πιο σπουδαίο, εάν είσαι πρόθυμος να βασιστείς σε μία δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό σου για καθοδήγηση στη ζωή σου και εάν είσαι πρόθυμος να ακολουθείς τα Δώδεκα Βήματα το κατά δύναμιν, πιστεύουμε πως πράγματι μπορείς να πυκνώσεις τις γραμμές αυτών που αναρρώνουν.

Για να θεραπευτεί η συναισθηματική, η φυσική και η πνευματική αρρώστια του ψυχαναγκαστικού υπερφάγου κάνουμε διάφορες υποδείξεις, αλλά έχετε κατά νου ότι η βάση του προγράμματος είναι πνευματική, όπως μαρτυρούν τα Δώδεκα Βήματα.

Δεν είμαστε λέσχη δίαιτας και θερμίδων. Δεν υποστηρίζουμε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Άπαξ και γίνουμε εγκρατείς, η έγνοια για το φαγητό μειώνεται και, σε πολλές περιπτώσεις, μας εγκαταλείπει εντελώς. Ανακαλύπτουμε ότι, προκειμένου να ασχοληθούμε με την εσωτερική μας αναστάτωση, πρέπει να αποκτήσουμε νέο τρόπο σκέψης, νέο τρόπο δράσης απέναντι στη ζωή παρά αντίδρασης -στην ουσία πρέπει να αποκτήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής.

Από αυτήν την πλεονεκτική θέση, αρχίζουμε το πρόγραμμα ανάρρωσης των Δώδεκα Βημάτων, μετακινούμενοι πέρα από το φαγητό και την συναισθηματική καταστροφή προς μία πληρέστερη εμπειρία ζωής. Ως αποτέλεσμα εφαρμογής των Βημάτων, το σύμπτωμα της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας απομακρύνεται σε καθημερινή βάση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας της παράδοσης σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας. όσο πιο ολοκληρωτική η παράδοση, τόσο πληρέστερη είναι η βίωση της ελευθερίας από τον ψυχαναγκασμό του φαγητού.

 

 

Συναντήσεις

Στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας  (email), για λόγους προστασίας των μελών από ενοχλητική αλληλογραφία (spam), έχει αντικατασταθεί το σύμβολο @ (το παπάκι) με τη λέξη (at). Προκειμένου να επικοινωνήσετε μέσω e-mail θα πρέπει να κάνετε την αντίστοιχη αντικατάσταση όπου (at) με @ για να έχετε την κανονική διεύθυνση. π.χ.: thanasis833@yahoo.gr

Αττική

Αθήνα: Δραγατσανίου 6  (6ος όρ.)
Πλατεία Κλαυθμώνος 
(Στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο)
Απόγευμα:    

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 19:00
Τρίτη – Πέμπτη 18:00
Πρωί:   
        
Τετάρτη 11:00 
Ανοιχτές συναντήσεις την 3η Κυριακή κάθε μήνα.
Πληροφορίες
Βίκυ 6977604004 
aydra2011@gmail.com / Όλγα
Γραμματέας ομάδας Δραγατσανίου-Αθηνών 

 

Χαλάνδρι: Σ. Βενιζέλου 63 & Σαλαμίνος (Στάση Μετρό: Νομισματοκοπείο)
Απόγευμα:    
Δευτέρα 17:00-18:15 Θέμα 1ης Δευτέρας κάθε μήνα: Βήμα 
Τρίτη 17:30-18:45 Θέμα 1ης Τρίτης κάθε μήνα: Παράδοση
Τετάρτη  18:15-19:30 Θέμα κάθε Τετάρτης: Μελέτη Μεγάλου Βιβλίου
Παρασκευή 18:15-19:30 Θέμα ελεύθερο
Πρωί:            
Σάββατο 11:30-13:00 Θέμα ελεύθερο. Το 2ο Σάββατο κάθε μήνα: Ανοιχτή Συνάντηση
Πληροφορίες

Τζένη 6947709883

 

Βούλα: Κυδωνίων & Δημητρακοπούλου
Απόγευμα:    

Τρίτη  17:00-18:15

Πληροφορίες
ΜΑΡΙΑ 6934088846

 

Πειραιάς: Βούλγαρη 50Β & Ευαγγελιστρίας
Πνευματικό Κέντρο Ναού (1ος όροφος)
Απόγευμα:
Τετάρτη 18:00
Πρωί:

Τρίτη – Πέμπτη 12:00
Παρασκευή 11:00
Πληροφορίες: 6978836409

 

Νέος Κόσμος: Μάχης Αναλάτου 58
“Μόνο Για Σήμερα”
Έναντι στάσης τραμ “Μπακνανά” και 5′ από τη στάση του μετρό “Νέος Κόσμος”
Απόγευμα:
Πέμπτη 19:00
Πληροφορίες:
Δέσποινα 6942962717 
(Ώρες επικοινωνίας 8-10 π.μ.)
Αντωνίνα 6946120434
(Ώρες επικοινωνίας 10 π.μ. – 1 μ.μ)

 

Θεσσαλονίκη

 

Προμηθέως 40, Βαρδάρη
Τετάρτη 16:00
Σάββατο 18:00
Κυριακή 18:30
Ανοιχτές συναντήσεις κάθε 1ο Σάββατο του μήνα.

Πληροφορίες:
Χρυσούλα 6944916382, Σταυρούλα 6937676891

Πρόγραμμα συναντήσεων

 

Καλαμαριά
Πλάζ Αρετσούς
(Φάρος Ναυαγοσώστη)

Δίπλα στον κινηματογράφο ‘Αύρα’.
Πληροφορίες: Iωάννα 6945 446788

 

Πάτρα

 

Πλ. Β. Γεωργίου 30 
(Μέσα στη στοά) 1ος όροφος

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 19:00

Πληροφορίες 
Έφη 6977 400 249 
ώρες επικοιν. 2-4 μμ

 

Λάρισα

 

Πληροφορίες
Βάσω 6989903118

 

Ηράκλειο – Κρήτη

 

Ιτάνου & Μονής Πρεβέλης 
(πίσω από την εκκλησία Αγ. Άννας)

(Η ομάδα δεν λειτουργεί προσωρινά)

Πληροφορίες:
Πηνελόπη 694817672

 

Διαδικτυακές Συναντήσεις

 

Oι συναντήσεις γίνονται μέσω skype κάθε Τετάρτη 22.00-23.15 και κάθε Παρασκευή 11:00 με 12:15.

Πληροφορίες:
Κωστας, kgfotis(at)yahoo.gr
τηλ. 6972676469

Πασχαλια Γ. 6944714148– pascalia57@hotmail.com

Από elenkw

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!