Κυ. Νοέ 20th, 2022

Η δίαιτα της NASA

Η δίαιτα της NASA είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας εξπρές διατροφές που επιστρατεύουμε κάθε φορά που θέλουμε γρήγορα κι εγγυημένα να πέσουμε ένα νούμερο στα ρούχα μας και να μπούμε πάλι σε εκείνο το ακριβό φόρεμα που είχαμε ακριβοπληρώσει.

Είναι η πιο επιτυχημένη διατροφή και σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη δημοσίευση της εξακολουθείτε να μας τη ζητάτε. Έτσι, για να είσαι κούκλα στην εκδήλωση που είσαι καλεσμένη πήραμε επιπλέον συμβουλές για να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα ώστε ακόμα και στο τραπέζι της εκδήλωσης να μην σε πειράξει το αλκοόλ, το φαγητό ή ακόμα λόγω ζέστης, ορθοστασίας και συγκίνησης να βρεθείς λιπόθυμη με τον κούκλο που είχες τσεκάρει να σε κοιτάει περίεργα.

Η ιστορία της δίαιτας της NASA πάει πολύ πίσω, στις δεκαετίες του 1980 και 1990, και ήταν εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των αστροναυτών, ενώ έκανε θραύση, καθώς είχε όντως αποτελέσματα! Γι’ αυτό άλλωστε ήταν επί 2 δεκαετίες στην πρώτη γραμμή των διαιτολογίων, σε διάφορες παραλλαγές.

Ως διαιτολόγιο, ανήκει στις λεγόμενες χημικές δίαιτες. Μη σε τρομάζει ο όρος αυτός. Χημικές είναι οι δίαιτες που σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει απώλεια βάρους μεγαλύτερη από αυτή των 4 κιλών που προτείνεται ως ο ιδανικός μέσος όρος το μήνα.

Κατά αυτόν τον τρόπο έχουμε μεγάλη και γρήγορη απώλεια κιλών, γιατί ο οργανισμός υποβάλλεται σε διάφορα χημικά σοκ. Δηλαδή, αν κάποιος είχε συνηθίσει να τρώει τηγανητά και να πίνει ροφήματα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και τα κόψει μαχαίρι, ο οργανισμός υπόκειται σε ένα σοκ. Έτσι, βγάζοντας παχυντικές τροφές από τη διατροφή σου και εμπλουτίζοντάς τη με συνήθειες που πριν μπορεί να μην είχες -όπως για παράδειγμα, ένα πλούσιο πρωινό ή μια μέρα αποτοξίνωσης μόνο με φρούτα-, ο οργανισμός υφίσταται απανωτά σοκ. Αυτά τα απανωτά σοκ “παίζουν” με τη χημεία του οργανισμού και τον βοηθάνε να απαλλαγεί και να δουλέψει επιταχύνοντας το μεταβολισμό και τις καύσεις.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο για πολλά χρόνια οι άνθρωποι, και ειδικά οι γυναίκες, τρόμαζαν με τις χημικές δίαιτες είναι ο αντίκτυπός τους μετά τη διακοπή τους και το βασανιστικό ερώτημα ακόμα και πριν τις ξεκινήσουν: “Άντε, και τα χάνω τα κιλά; Μετά; Αν τα πάρω διπλά;”. Πρόκειται για ένα είδος αστικού μύθου!

Αφενός, είναι άκρως λογικό μετά από μία οποιαδήποτε δίαιτα -πόσο μάλλον μια χημική-, αν δεν υπάρχει μια συντήρηση σε λογικά πλαίσια, αλλά η επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής, να ξαναπάρεις τα κιλά. Αφετέρου, γιατί δεν ρωτάει κάποιος εκείνους που δηλώνουν ότι μετά από μία δίαιτα πήραν όσα έχασαν επί δύο για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Στην ουσία, φταίνε οι ίδιοι και όχι η διατροφή τους. Τις περισσότερες φορές, όταν στερούμαστε κάτι και μετά μας δίνεται πάλι η ελευθερία να το κάνουμε, γινόμαστε ασύδοτοι. Έτσι, υπερκαταναλώνουμε και, όπως είναι φυσιολογικό, παχαίνουμε! Αν όμως προσέξουμε αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές παραμέτρους, με τη συγκεκριμένη δίαιτα δεν ξαναπαίρνουμε τα κιλά αυτά!

Έτσι, το συγκεκριμένο διαιτολόγιο NASA είναι κατάλληλο για γυναίκες αλλά και άντρες, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα του καθενός. Διαρκεί 2 εβδομάδες και περιλαμβάνει 2 ημέρες αποτοξίνωσης – η μία την πρώτη εβδομάδα και η άλλη τη δεύτερη. Αποτελεί την ιδανική λύση για να απαλλαγείς εύκολα και γρήγορα από τα περιττά κιλά, ενώ δεν σε περιορίζει στις εξόδους.

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής είναι τόσο ευέλικτο, που για παράδειγμα, αν το επιθυμείς, σου δίνεται η δυνατότητα να φας έξω με φίλους αλλά και να πιεις ένα κρασί. Εδώ, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή είναι προσαρμοσμένη στις συνήθειες και τις επιθυμίες μας, αυτό έχει αντίκτυπο στον αριθμό των κιλών που χάνουμε. Έτσι, αν, για παράδειγμα, δεν μπορείς να απαρνηθείς τα γλυκά ή τα “πολλά αλάτια” ή ακόμα και το κρασάκι σου, ο αριθμός των κιλών που θα χάσεις δεν θα είναι 10 κιλά, αλλά θα κυμαίνεται γύρω στα 7 με 8! Όμως, στην περίπτωση που καταφέρεις να απαρνηθείς το αλάτι, τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα γλυκά, τα 10 κιλά είναι το λιγότερο που μπορείς να χάσεις.

Σε πρακτικά ζητήματα, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, όπως αυγά και κρέας, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτια και γάλα. Ενώ, δεν θέτει περιορισμούς στις ποσότητες, δίνοντας σου τη δυνατότητα να χορτάσεις με άφθονα λαχανικά. Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι θα μιμηθείς σε συνήθειες τα συμπαθή μηρυκαστικά, θέλουμε να σε πληροφορήσουμε ότι οι απεριόριστες ποσότητες ισχύουν και για το κρέας.

Ναι μεν, είσαι ελεύθερη να φας τεράστιες ποσότητες από σαλάτες και κρέατα, πρακτικά όμως αποκλείεται να τα καταφέρεις. Από τη μία πρόκειται για ένα ψυχολογικό τρικ και από την άλλη δεν θα τα καταφέρεις, γιατί απλά, άντε, την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη ημέρα να φας όσο θέλεις, μετά βαριέσαι και, εκτός αυτού, το στομάχι σου θα έχει “κλείσει”! Είναι ό,τι πρέπει σαν δίαιτα για όλους εκείνους που δεν θέλουν να περιορίζονται με τη σκέψη ότι κάνουν δίαιτα, αλλά και ούτε θέλουν, μπορούν ή έχουν τον χρόνο να μετράνε γραμμάρια.

Όσο για τα φρούτα, αν και κάθε μέρα είναι περιορισμένος ο αριθμός τους, την ημέρα της αποτοξίνωσης, που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτά, μπορείς να καταναλώσεις άφοβα όσα θέλεις! Εκείνη, λοιπόν, την ημέρα που την ορίζεις εσύ ποια από τις εφτά της εβδομάδας θα είναι, τρως όση ποσότητα και ό,τι είδους φρούτα σου κάνει κέφι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως σε άλλες δίαιτες, π.χ. όχι μπανάνες, όχι γλυκά φρούτα. Στη συγκεκριμένη, ακόμα και αν έχεις όρεξη να φας ένα ολόκληρο καρπούζι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείς να το φας-χαράς στην αντοχή σου!

Όσον αφορά το πρωινό είναι κάθε μέρα το ίδιο, εκτός των ημερών της αποτοξίνωσης. Έτσι, καθημερινά, το πρωί έχεις 2 αυγά όπως τα προτιμάς-βραστά, μελάτα ή ποσέ – με 2 φέτες ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης και 1 πορτοκάλι ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Ως δεκατιανό, αν δεν μπορείς να φας κατευθείαν όλο το πρωινό, μπορείς να το μοιράσεις, ανάλογα με την όρεξή σου.

Οι καφέδες, το τσάι και τα αφεψήματα βοτάνων επιτρέπονται, χωρίς περιορισμό. Μπορείς να καταναλώνεις μέχρι 2 κουτάκια light αναψυκτικών την ημέρα. Ενώ, αν θες μπορείς να αντικαταστήσεις το αλάτι με κάποιο υποκατάστατο χαμηλό σε νάτριο.

Ημερήσιο πρόγραμμα δύο εβδομάδων

Πρωινό (Κάθε μέρα το ίδιο)

2 αυγά με 2 φέτες ψωμί τοστ ή φρυγανιές ολικής άλεσης

1 πορτοκάλι ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Δεκατιανό (Εναλλακτικές επιλογές)

• Έχεις τη δυνατότητα να σπάσεις το πρωινό στη μέση αν δεν μπορείς να το φας όλο, αφήνοντας για παράδειγμα το ένα αυγό και φρυγανιά για μετά.

• Καρότα κι αγγούρια

• 1 φρούτο

Δευτέρα

Μεσημεριανό: 1 σαλάτα λαχανικών χωρίς λάδι και 3 αυγά

Βραδινό: 1 μερίδα κρέας χοιρινό χωρίς λίπος, 1 σαλάτα λαχανικών χωρίς λάδι

Τρίτη

Μεσημεριανό: 1 στήθος κοτόπουλου στη σχάρα και 1 μερίδα πράσινη σαλάτα

Δείπνο: 7 φέτες ζαμπόν, κοτόπουλο που μπορεί να έχει μείνει από το μεσημέρι και σαλάτα

Τετάρτη

Μεσημεριανό: 1 μεγάλη σαλάτα με λαχανικά της αρεσκείας σου και 1 τοστ με γαλοπούλα μόνο

Βραδινό: 1 ομελέτα με 2 αυγά, 5 φέτες ζαμπόν και 1 μεγάλη σαλάτα χωρίς λάδι

Πέμπτη

Μεσημεριανό: 1 σαλάτα τριμμένο καρότο με λάχανο, 1 βραστό αυγό και 7 φέτες γαλοπούλα

Βραδινό: Λαχανικά ωμά ή βραστά και κρέας μοσχαρίσιο

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Σαλάτα με καρότα, ντομάτες, αγγούρια, λάχανο και 1 μερίδα κοτόπουλο

Βραδινό: 1 μερίδα κρέας ψημένο στη σχάρα όπως μπριτζόλα, παϊδάκια ή ρολό, και σαλάτα.

Σάββατο

Ημέρα Αποτοξίνωσης: Μόνο φρούτα, όσα και όποια θέλετε

Κυριακή

Μεσημεριανό: 1 μερίδα κρέας μοσχαρίσιο (μπιφτέκι, κοκκινιστό, λεμονάτο κτλ) και σαλάτα

Βραδινό: 1 ομελέτα με 2 αυγά, 1 τοστ με γαλοπούλα και 1 πορτοκάλι

Πηγή: Περιοδικό LIKE 

4 σχόλια στο “Η δίαιτα της NASA”
 1. Καλησπέρα & συγχαρητήρια για το blog, διαβάζω διάφορες κουβέντες εδώ & ώρα & ήδη αισθάνομαι στο σπίτι μου 🙂 βρήκα αυτήν τη δίαιτα σε άλλο site & την έχω ξεκινήσει,σήμερα συμπληρώνω την πρώτη εβδομάδα. Έχω χάσει 3.900 κιλά, έχω άλλα 10 να φτάσω το βάρος-στόχο. Μάλλον θα συνεχίσω με την όταν τελειώσω μ’αυτήν. Εύκολη δίαιτα, δεν πείνασα ιδιαίτερα,ελπίζω να περάσει ομαλά & η επόμενη εβδομάδα. Μια διευκρίνιση θα ήθελα: Όπου δεν αναφέρει στη σαλάτα,μπορούμε να βάλουμε λάδι;& αν ναι πόσο; Ευχαριστώ

  1. Γεια σου vivie και καλώς μας ήρθες!
   Μπράβο για τα 3,9… καταπληκτική αρχή. Όσο για τα 10, μην τα ακούς πολλά… μια απόφαση είναι, την οποία, παρεμπιπτόντως, την έχεις πάρει ήδη. 😀
   Για την σαλάτα, υποθέτοντας θα το πάμε. Όπου δεν πρέπει να βάλεις λάδι το λέει ρητά. Οπότε, όπου δεν λέει τίποτα θα βάλεις 1 κουταλιά της σούπας ή μισή αν θέλεις να βάλεις και το βράδυ. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα στις δίαιτες πάντως, είναι 1-2 κουτ. της σούπας τη μέρα. Καλή δύναμη για την συνέχεια και περιμένουμε νέα! 🙂

  1. Η μια άποψη λέει πως επειδή είναι χημική δίαιτα, οι αλλαγές απαγορεύονται. Η άλλη άποψη λέει πως το κοτόπουλο είναι πρωτεΐνη όπως και τα αυγά, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Διαλέγεις και παίρνεις. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!