Πα. Οκτ 7th, 2022

Protected by Copyscape Plagiarism Check

Το περιτύλιγμα αυτής της ιστορίας είναι απολύτως φανταστικό. Το περιεχόμενο όμως, υπήρξε μια Ελληνική πραγματικότητα και για κάποια παιδιά του «τότε», ήταν η δική τους, πικρή, πραγματικότητα!

Αφιερωμένο σ’ όλους όσοι υπήρξαν θύματα των «λάιτ» υιοθεσιών. Παιδιά και γονείς!

 ♥♥♥♥♥♥♥♥

 

Κάθισε στο τραπεζάκι πλάι στην τζαμαρία. Παρήγγειλε έναν ελληνικό κι άναψε τσιγάρο. Παρατηρούσε τον κόσμο που πηγαινοερχόταν τυλιγμένος στα ζεστά του πανωφόρια. Ψώνια, ψώνια και πάλι ψώνια για τα Χριστούγεννα! Έτσι όπως περνούσαν όλοι βιαστικοί, στάλαζαν μια θλίψη μέσα της. Σαν κάπου να πήγαιναν και δεν την έπαιρναν μαζί τους, Σαν όλοι, εκτός από κείνη, να είχαν παρέα. Ήρθε ο καφές κι άναψε το δεύτερο τσιγάρο. Τι την είχε πιάσει φέτος δεν ήξερε. Τίποτα δεν είχε αλλάξει. Τίποτα εκτός, ίσως, από κείνη την ίδια. Αλλά κι εκείνη, δεν άλλαξε μέσα σ’ ένα βράδυ. Χρόνια ολόκληρα χρειάστηκαν για να γίνει αυτό που ήταν τώρα ή καλύτερα, να πάψει να είναι εκείνο που ήταν τότε!

Το μυαλό της γύρισε εικοσιτρία χρόνια πίσω. Ήταν καλοκαιράκι όταν μπήκε στο λεωφορείο. Ένα τρομαγμένο κοριτσάκι μ’ ένα φουστανάκι από τσίτι και μια κούτα από γάλατα για βαλίτσα. Ένα τρομαγμένο κοριτσάκι που κουβάλαγε το βάρος μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Ένας σωτήρας, ένα θύμα, ένας ήρωας.

Στον σταθμό την περίμενε ο κύριος Σωτήρης, σύζυγος της κυρίας Διονυσίας, και την πήγε στην Κηφισιά, στο σπίτι τους. Στο νέο της σπίτι.

Για υπηρετριούλα ξεκίνησε αλλά η κυρία Διονυσία δεν ήθελε υπηρέτρια κι ας την είχε ζητήσει γι αυτό. Στην πραγματικότητα, ήθελε το μόνο που δεν είχε σ’ αυτήν την ζωή: ένα παιδί!

Το τσίτι έγινε μεταξωτό κι η κούτα απ’ τα γάλατα βαλίτσα πολυτελείας, μόνο που δεν την χρησιμοποίησε ποτέ για να γυρίσει πίσω.

Ταξίδια έκανε πολλά. Και που δεν την πήγαν! Και που δεν της επέτρεψαν να πάει!

Ταξίδια στον κόσμο και στη γνώση. Από υπηρετριούλα που την φαντάστηκαν έγινε οικονομολόγος κι από Αντωνία έγινε Τώνια!

Μακριά πορεία και, τυπικά, ευτυχισμένη.

Τους δικούς της; Δεν τους ξέχασε. Πάντα τους είχε στην καρδιά της και στην τσέπη της. Και τους έφερνε και στην Αθήνα και μένανε όσο θέλανε. Μήπως έτσι δεν παντρεύτηκε η μια της αδελφή  το κηπουρό της κυρίας Διονυσίας; Ξέμειναν από κηπουρό βέβαια γιατί τον πήρε μαζί της, αλλά βρήκαν άλλον.

Αυτή η μακριά πορεία κατέληξε σ’ αυτήν εδώ την καφετέρια, και την βρήκε να αναπολεί τα χαμόσπιτα του χωριού της και τους κακοτράχαλους δρόμους του. Πάει ο κύριος Σωτήρης, πάει και η κυρία Διονυσία. Έμεινε το σπίτι της Κηφισιάς γραμμένο στο όνομά της, μαζί με ό,τι άλλο είχαν οι άνθρωποι που τη μεγάλωσαν σαν παιδί τους. Και τους φρόντισε όσο ζούσαν, και τους έκλαψε όταν έφυγαν. Ποτέ όμως μέχρι φέτος δεν ένιωσε μοναξιά. Τι άλλαξε δεν ήξερε. Ξαφνικά, ούτε την δουλειά της ήθελε, ούτε και την πόλη αυτή ήθελε. Ένιωθε σα να είχε τελειώσει με όσα ήταν να κάνει εδώ, και το μόνο που ήξερε ήταν πως είχε έρθει η ώρα να γυρίσει εκεί που πραγματικά ανήκε!

Το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κει και το αποφάσισε. Με το λεωφορείο της γραμμής θα πήγαινε. Έτσι ακριβώς όπως είχε φύγει!

 

Κοίτα ένα περίεργο… δεν θυμόταν τίποτα. Ούτε τις πόλεις, ούτε τα χωριά που πέρασαν. Το μόνο που τις έφερε αναμνήσεις ήταν το όνομα του χωριού της όταν το είδε γραμμένο στην πινακίδα.

«Έφτασα!» σκέφτηκε και βούρκωσαν τα μάτια της.

Κατέβηκε απ’ το λεωφορείο και κοιτούσε σαν χαμένη δεξιά κι αριστερά. Προς τα πού έπρεπε να πάει; Πού να ήταν το σπίτι της;

Μέχρι να συνέλθει, οι συνεπιβάτες της είχαν διαλυθεί κι είχε μείνει μόνη να παλεύει με τις αναμνήσεις της, μπας και βρει τον σωστό δρόμο.

Παιδικές φωνές και γέλια ακούστηκαν και κάτι σαν σφυρίχτρα, μα δεν έβλεπε κανέναν. Μετά, συνοδεία ήχου τρεχαλητών, μια ομάδα παιδιών εμφανίστηκε, και μαζί τους ένας άντρας.

«Κύριε- κύριε, θα κάνουμε μάθημα τώρα ή θα φύγουμε;»

«Να φύγουμε κύριε! Να φύγουμε!» άρχισαν να φωνάζουν όλα μαζί και την έπιασαν τα γέλια. Σα να ‘βλεπε τον εαυτό της πριν πολλά- πολλά χρόνια, να περπατάει στους ίδιους δρόμους και να μιλάει μ’ αυτή την τραγουδιστή, στρογγυλή προφορά.

Την πρόσεξαν τα παιδιά και σταμάτησαν λες κι έβλεπαν εξωγήινο. Σταμάτησε κι ο «κύριος» και γύρισε προς τα κει που κοιτούσαν κι εκείνα.

Η Τώνια ξεροκατάπιε. Δεν ήταν δυνατόν!

«Κωστή;»

Προχώρησε προς το μέρος της και τα μάτια του στένεψαν στην προσπάθεια να την αναγνωρίσει. Το ανασηκωμένο του φρύδι έδειχνε τις αποτυχημένες του προσπάθειες.

«Δε με θυμάσαι ε;».

Χωρίς να το θέλει, η πίκρα χρωμάτισε τη φωνή της.

Αν τη ρωτούσες τότε που έφευγε απ’ αυτό το χωριό, ποιος πιστεύεις πως δεν θα σε ξεχάσει ποτέ, θα έλεγε τον Κωστή.

Ο Κωστής! Ο πρώτος της έρωτας. Ο πρώτος κι ο αξεπέραστος.

Σχέσεις; Άπειρες. Ούτε που θυμόταν πόσες. Άντρες που νόμισε ότι ερωτεύτηκε, ότι αγάπησε, ότι ήρθε, έστω, κοντά. Με κανέναν δεν στέριωσε. Σε κανέναν δε βρήκε αυτό που θα τον έκανε «μόνιμο». Μετά από κάθε αποτυχία το μυαλό της γυρνούσε σ’ εκείνον. Μ’ εκείνον θα είχε πετύχει, έλεγε, και προχωρούσε στον επόμενο. Αν το δεκατετράχρονο παιδί που είχε αφήσει, είχε εξελιχθεί σε κακοποιό, δεν το έμαθε ποτέ, γιατί ποτέ δεν σκέφτηκε  να τον αναζητήσει ή να ρωτήσει τι απόγινε. Ήταν το σημείο αναφοράς και ίσως ασυναίσθητα ήθελε να τον κρατήσει στο επίπεδο του ιδανικού που από μόνη της τον είχε τοποθετήσει.

«Αντωνία!!!» η φωνή του την επανέφερε στο σήμερα.

Την άρπαξε και την έκλεισε στην αγκαλιά του.

«Απίστευτο» μονολογούσε «απίστευτο!!!

Το αγκάλιασμά του χαλάρωσε κι έμεινε να την κοιτάζει για ώρα. Μετά γύρισε στα παιδάκια:
«Έι πιτσιρίκια! Σπίτια σας γρήγορα!»

Εκείνα, χαζεμένα απ’ όσα έβλεπαν τόση ώρα, δεν κινήθηκαν αλλά μετά σα να έπεσε ένα άηχο σήμα σκορπίστηκαν αστραπιαία.

Ο Κωστής ξαναγύρισε σ’ εκείνη.

«Πάμε στη μεγάλη βρύση;» είπε γελώντας,  έτσι, για να θυμηθούν μια φράση τους απ’ τα παλιά.

Τα μάτια της γέμισαν δάκρυα και τα δάκρυα έγιναν κλάμα και το κλάμα λυγμοί!

Θυμήθηκε το πρώτο της βράδυ στην Κηφισιά που όλη νύχτα δεν κοιμήθηκε και έκλαιγε κουλουριασμένη στο πάνω μέρος του μαλακού κρεβατιού. Δεν την ενδιέφερε αν τώρα πια δεν θα κρύωνε και δεν θα πεινούσε. Ποτέ η πείνα και το κρύο δεν την είχαν πονέσει τόσο. Μόνον ο θάνατος του πατέρα της είχε τον ίδιο πόνο. Γιατί η μάνα της διάλεξε αυτήν απ’ τα αδέρφια της; Τι κακό της είχε κάνει και την έδιωξε;

Έστυβε το μυαλό της να βρει μιαν αιτία αλλά δεν έβρισκε κι ο φόβος του άγνωστου την πάγωνε. Πως θα ζούσε μόνη χωρίς τη μάνα της και χωρίς τον Κωστή; Τον αγαπημένο της Κωστή που δεν χώρισαν λεπτό από τότε που θυμόταν τον εαυτό της. Χαράματα την είχε πάρει ο ύπνος κι η εικόνα του Κωστή που έτρεχε κλαίγοντας πίσω απ’ το λεωφορείο την ακολούθησε και στα όνειρά της και σε όλη της τη ζωή. Μπορεί αυτή  η ζωή να της φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο τελικά, και να κατάφερε να καταλάβει και να συγχωρήσει τη μάνα της αλλά ο Κωστής είχε μείνει για πάντα μέσα της… να κλαίει, να τρέχει πίσω απ’ το λεωφορείο και να της φωνάζει «κατέβα»!

«Συγνώμη…» του είπε κλαίγοντας «εγώ δεν ήθελα να φύγω. Δεν ήθελα να σ’ αφήσω».

Την τράβηξε πάνω του και τα χέρια του τυλίχτηκαν γύρω της. Η φωνή του ακούστηκε βραχνή:

«Δε μ’ άκουγες; Σου φώναζα! Σου φώναζα  κατέβα!»

Πόση ώρα έμειναν εκεί αν τους ρωτούσες δεν θα ήξεραν να πουν. Αγκαλιασμένοι κι αμίλητοι.

Τη ζωή τους την διηγήθηκαν ο ένας στον άλλον μέρες αργότερα. Τότε ήταν που κατάλαβε  η Τώνια τι ήταν αυτό που είχε αλλάξει και τίποτα δεν την κρατούσε στην Αθήνα. Ήταν ο κύκλος που είχε κλείσει. Αυτός που είχε πάει τον Κωστή στην Αμερική, στην Νορβηγία, μετά στην Γερμανία και μόλις φέτος, κλείνοντας, τον είχε επαναφέρει στο χωριό τους.

Τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια τα έκαναν μαζί και… όλα, τα έκαναν μαζί!

Για το  βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μαζί ετοίμασαν το γιορτινό τραπέζι με συνταγές απ’ όλα τα μέρη  που είχαν ταξιδέψει, θέλοντας έτσι να ενώσουν τις ζωές που έζησαν χώρια. Μαζί έστρωσαν το τραπέζι στο σπίτι του Κωστή που έμενε μόνος πια, και μαζί υποδέχτηκαν συγγενείς και φίλους. Μουσική, τραγούδια και στιγμιαία αγγίγματα γέμιζαν την ψυχή τους με μιαν αλλιώτικη χαρά που είχαν χρόνια να νιώσουν.

Μαζί στάθηκαν στο τέλος της βραδιάς στην πόρτα να αποχαιρετήσουν τους καλεσμένους και μαζί στρώθηκαν στη δουλειά μετά, για να επαναφέρουν το σπίτι στην κανονική του κατάσταση.

Θα είχε πάει τέσσερις το πρωί, όταν εξουθενωμένοι έπεσαν στον καναπέ μπροστά στο τζάκι. Κανείς τους δε νύσταζε.

Η Τώνια έγειρε το κεφάλι της στον ώμο του  κι εκείνος πέρασε το χέρι του γύρω απ’ τους δικούς της. Κοιτούσαν τα παιχνιδίσματα της φωτιάς, για ώρα, χωρίς, και πάλι, να μιλάνε.

Όταν γύρισε και την κοίταξε η καρδιά της σταμάτησε. Το μυαλό της ταξίδεψε και πάλι στο παρελθόν και την πήγε στην κρύα βρύση. Εκείνο το σούρουπο που γυρνώντας απ’ τα πρόβατα, σταμάτησαν να πιουν λίγο νερό. Εκείνος έκανε χούφτα τα χέρια του κι εκείνη έσκυψε να πιει. Όταν ανασηκώθηκε και πάλι, τον είδε να την κοιτά και η καρδιά της, όπως και τώρα, σταμάτησε από προσμονή. Τα χείλια τους πλησίασαν… αλλά την τελευταία στιγμή κι οι δύο έσκυψαν το κεφάλι. Κανένας δεν τόλμησε. Μετά ήρθε εκείνη η μαχαιριά που τους χώρισε στα δύο κι αυτό το φιλί έμεινε μόνο στα όνειρά τους. Ακόμη κι όλες αυτές τις μέρες, μόνο να το σκεφτούν τόλμησαν. Να το σκεφτούν και να ελπίσουν πως το θέλουν κι οι δύο…

Είδε το κεφάλι του να πλησιάζει το δικό της κι η καρδιά της, χτύπο τον χτύπο άρχισε να ζωντανεύει. Ένιωσε την ανάσα του πριν τα χείλη του αγγίξουν απαλά τα δικά της. Κι όταν αυτό το φιλί,  που περίμενε μια ολόκληρη ζωή, άρχισε να παίρνει σχήμα, χάθηκε μέσα σ’ αυτή την αίσθηση… του ονείρου που εισβάλει στην πραγματικότητα, την κατακτά, την διαμορφώνει και, επιτέλους, γίνεται ένα μαζί της.

Σαν σε ταινία είδε την ζωή της να περνά από μπροστά της…

Το λεωφορείο που έφευγε κι εκείνος έτρεχε πίσω του και μετά …μετά, το λεωφορείο που γύριζε πίσω. Δεν υπήρξε ζωή ενδιάμεσα… δεν υπήρξε τίποτα! Κι αν υπήρξε, ήταν εκείνες οι στιγμές, μόνο,  που με την φαντασία της γύριζε στο χωριό και τον συναντούσε. Αυτό ήθελε να του πει, αλλά όταν τον κοίταξε τα υγρά του μάτια και το τρέμουλο των χειλιών του έσβησαν τις λέξεις…

Κρύφτηκαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου κι έκλαψαν σα μικρά παιδιά. Τον πόνο τον έζησαν χώρια. Τη λύτρωση όμως, έπρεπε να την ζήσουν μαζί!

Πήρε το πρόσωπό της στις παλάμες του και την ανάγκασε να τον κοιτάξει. Τα μάτια του έτρεχαν ασταμάτητα και η φωνή του έτρεμε:

«Μην ξαναφύγεις… σε παρακαλώ!».

Με τρεμάμενα χέρια του σκούπισε τα δάκρυα. Η φωνή της με δυσκολία σχημάτιζε λέξεις:

«Κωστή μου… μην ξανακλάψεις για μένα. Δε με βλέπεις; Κατέβηκα απ’ το λεωφορείο!»

Το πρόσωπό του άρχισε να φωτίζεται σιγά- σιγά και τα χείλια του ξαναφυλάκισαν τα δικά της!

 

Ξημέρωσε Χριστούγεννα. Το χωριό ζωντάνεψε. Οι δρόμοι γέμισαν από κόσμο που πήγαινε στην εκκλησία. Ευχές  και γέλια αντηχούσαν από παντού κι η καμπάνα χτυπούσε χαρμόσυνα, προσθέτοντας κι αυτή τη δική της νότα στην γιορτινή μέρα.

Αν, όμως, κάποιος έστηνε αυτί, θα μπορούσε να αφουγκραστεί και κάτι ακόμη…  το ξένοιαστο γέλιο δυο δεκατετράχρονων παιδιών, που ερχόταν από κάπου μακριά… πολύ μακριά!

 

 

♥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ♥

 

 

Κίνα : Τηγανιτό ρύζι

Υλικά

 • 2 αυγά
 • 2 κ.σ. oyster sauce
 • 1 κ.σ. σόϋ σώς.
 • αλάτι, πιπέρι λευκό, (αναλόγως με τη γεύση που θέλετε)
 • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
 • Ένα μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 • 1 κούπα χάμ, (καπνιστό χοιρινό από μπούτι), κομμένο σε κυβάκια
 • 1,1/2 κούπα γαρίδες μικρή, όχι πολύ βρασμένη,
 • 6 κουταλιές σογιέλαιο ή ηλιέλαιο
 • 1/2 κούπα αρακά, κουτιού ή κατεψυγμένο
 • 4 κούπες βρασμένο ρύζι, τύπου «long grain», κρύο
 • 1/2 κούπα καρότο, κομμένο σε κυβάκια, se μέγεθος ζαριού
 • 1 κουταλιά κορν φλάουρ

Διαδικασία

 • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους από τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά, χωριστά το καθένα.
 • Βράζουμε τις γαρίδες με το κέλυφος, τις στραγγίζουμε τις και τις καθαρίζουμε
 • Διαλύουμε σιγά-σιγά το κόρν φλάουρ στα ασπράδια, λίγο αλάτι, προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
 • Βάζουμε λίγο λάδι στο γουόκ, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και τα βάζουμε στην άκρη. Βάζουμε λίγο λάδι ακόμα και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και τις βγάζουμε απο το γουόκ.
 • Βάζουμε τους κρόκους ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε, ξανά, λίγο λάδι στο γουόκ και προσθέτουμε 1 κουταλιά oyster sauce και 1 κουταλιά soy sauce. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι ανακατεύουμε και το κρατάμε στην άκρη.
 • Ζεσταίνουμε το γουόκ σε μεσαία προς μεγάλη θερμοκρασία, προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι και όταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι, όταν μαραθεί προσθέτουμε το χάμ και τον αρακά, ανακατεύουμε και όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το γουόκ.
 • Καθαρίζουμε το γουόκ, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε με τα τσόπ στίκς καλά προσθέτουμε την υπόλοιπη soy sauce και την oyster sauce, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι ανακατεύουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που κρατήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε ζεστό.

Προέλευση: http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2017&Itemid=49#ixzz1fAQxIMEu

 

Αγγλία: Καραμελωμένα μήλα με λουκάνικα και μπέικον

 

Συστατικά συνταγής

 • 8 φέτες καπνιστό μπέικον
 • 8 μεσαίου μεγέθους χοιρινά λουκάνικα
 • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
 • 2 μήλα με τη φλούδα κομμένα σε 8 λωρίδες το καθένα

Οδηγίες συνταγής

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220° C . Τυλίγουμε με μια φέτα μπέικον όλα τα λουκάνικα. Ζεσταίνουμε λάδι σ’ ένα τηγάνι και ροδίζουμε τα λουκάνικα. Στη συνέχεια τα βάζουμε σ’ ένα σκεύος για το φούρνο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε στο ταψί τα μήλα και ψήνουμε ακόμα για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Τα σερβίρουμε μ’ ένα συνοδευτικό πατάτας.

 

Μεξικό: Φρεσκοψημένες σπιτικές Τορτίγια

Συστατικά συνταγής

 • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι
 • 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
 • 1 κουταλάκι αλάτι
 • χλιαρό νερό όσο πάρει

Οδηγίες συνταγής

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρι και του κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά μ’ ένα πηρούνι. Αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το νερό και να πλάθουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια ελαστική ζύμη.

Θα την σκεπάσουμε με μια πετσέτα και θα την αφήσουμε μισή ώρα να ηρεμήσει.

Εν συνεχεία θα χωρίσουμε τη ζύμη σε 8 μπαλίτσες, τις οποίες και θα ανοίξουμε με τον μπλάστη μας σε στρογγυλές πολύ λεπτές τορτίγια.

Θα βάλουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς κανένα υγρό μέσα. Μόλις ζεσταθεί θα βάλουμε μια μια τις τορτίγια να ψηθούν για λίγα δευτερόλεπτα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σ’ μια πετσέτα, με την οποία, μόλις τελειώσουμε με όλες, θα τις σκεπάσουμε. Αυτό γίνεται για να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους και να μη σπάσουν όταν θα τους βάλουμε πάνω υλικά για τα fahitas μας.

 

Γερμανία: Μοσχάρι Cordon Bleu

Συστατικά συνταγής

 • 4 μοσχαρίσια φιλέτα πάχους 3-4 εκ.
 • 4 φέτες γραβιέρα
 • 4 φέτες ζαμπόν Σεράνο
 • 25 ml λευκό κρασί
 • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
 • αλάτι
 • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 • 100γρ. αλεύρι
 • 1 αυγό
 • 150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
 • ½ κούπα Βιτάμ Culinesse

 

Οδηγίες συνταγής

Χτυπάμε καλά το κρέας. Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς ώστε να σχηματιστεί μια θήκη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε τα φιλέτα. Ύστερα προσθέτουμε την γραβιέρα και το ζαμπόν. Κλείνουμε για ασφάλεια με οδοντογλυφίδες.

Βουτάμε ένα ένα τα φιλέτα το αλεύρι, μετά στο αυγό και μετά στην φρυγανιά μέχρι να επικαλυφθούν πλήρως. (Προσοχή, η διαδικασία γίνεται μόνο μια φορά!)

Ζεσταίνουμε το Βιτάμ Culinesse και τηγανίζουμε τα φιλέτα για 15-17 λεπτά γυρίζοντας και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και να είναι ψημένα εσωτερικά.

 

Πολωνία: Σούπα με αυγό

Υλικά: 

3 βραστά αυγά κομμένα σε φέτες

250 γρ. μπέηκον σε λωρίδες

300 γρ. λουκάνικο σε φέτες (μπορείτε να προμηθευτείτε το αυθεντικό πολωνικό από ρώσικα ή πολωνικά σουπερ – μάρκετ σε μεγάλες πόλεις, ή να βάλετε χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας σας)

200 γρ. χοιρομέρι κομμένο σε κυβάκια

1 ρίζα χρένου (σαν ραπανάκι με καυτερή γεύση) (horseradish)

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε το μπέηκον και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά πλην του αυγού που έχουμε βράσει νωρίτερα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να βράσουν και στο τέλος προσθέτουμε σε κάθε πιάτο μερικές φέτες αυγού.

Η σούπα αυτή είναι πολύ γευστική και χορταστική καθώς έχει πολύυυ κρέας.

 

Αμερική: Τζαμπαλάγια

Συστατικά συνταγής

 • 1 φακελάκι (125 γρ.) μακρύκοκο ρύζι
 • 4 φέτες μπέικον
 • 1 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και κομμένες
 • 1 βάζο σάλτσα ντομάτας
 • 250 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
 • 400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
 • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζωμός κότας
 • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
 • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
 • ½ κουταλά κι του γλυκού μάραθο
 • Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
 • Αλάτι
 • Πιπέρι

Οδηγίες συνταγής

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι,ροδίζουμε το μπέϊκον χωρίς λάδι. Όταν τηγανιστεί το αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο , τα τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και το θυμάρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι προβρασμένο για 10 λεπτά, τον ζωμό της κότας, το ζαμπόν και το μπέϊκον. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο για 10 λεπτά.

Τέλος ρίχνουμε τις γαρίδες, τις πιπεριές και το ταμπάσκο, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στο φούρνο. Το σερβίρουμε ζεστό και έχουμε τα αρώματα της Νέας Ορλεάνης στο πιάτο μας.

 

Δανία: Κεφτέδες με γιαούρτι και κρασί

Συστατικά συνταγής

 • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
 • αλάτι, πιπέρι
 • 3 φλιτζάνια φρυγανιά τρίμμα
 • 4 ml ελαφριά κρέμα γάλακτος
 • αλεύρι
 • 100 γρ. βούτυρο
 • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
 • 2 φλιτζάνια γιαούρτι
 • 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί

Οδηγίες συνταγής

Ανακατεύουμε τον κιμά με το αλάτι, το πιπέρι και την τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί από το μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα κυλάμε στο αλεύρι.
Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τους κεφτέδες.
Μόλις σχεδόν γίνουν προσθέτουμε το γιαούρτι και το κρασί και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να αποκτήσουν μια παχύρευστη σάλτσα.

 

Γαλλία: Χοιρινή κόντρα μαγειρεμένη στο γάλα

Συστατικά συνταγής

 • 1 ½ κιλό μονοκόματη κόντρα χωρίς κόκαλο (ζητάμε από τον χασάπη να το αφαιρέσει)
 • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • 1 κουταλιά αγελαδινό βούτυρο
 • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 • 1 καρότο σε κυβάκια
 • 1 πράσο ψιλοκομμένο
 • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
 • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • ½ λίτρο πλήρες γάλα

Οδηγίες συνταγής

Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό και το ροδίζουμε σε μιά κατσαρόλα στην οποία έχουμε κάψει το λάδι και το βούτυρο. Αφού το ροδίσουμε απ΄όλες τις πλευρές για 10 λεπτά το βάζουμε σ΄ένα πιάτο στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Εν συνεχεία προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το χοιρινό και τους χυμούς που έχει βγάλει στο πιάτο. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Το γυρνάμε συχνά για να μην κολλήσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε 15 λεπτά να ξαποστάσει.

Περνάμε την σάλτσα σε ένα μπλέντερ, δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και την περιχύνουμε πάνω από το κρέας το οποίο έχουμε κόψει σε φέτες.
Σερβίρουμε το κρέας πάνω σε πουρέ πατάτας.

 

Ινδία: Αρωματικό ριζότο

Συστατικά συνταγής

 • ¼ της κούπας βερίκοκα αποξηραμένα
 • 2 λωρίδες από φλούδα λεμονιού
 • 2 κούπες κρύο νερό
 • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
 • 1 κουταλάκι του γλυκού garam masala (ινδικό μπαχαρικό)
 • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 • 1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • 1 κούπα ρύζι basmati
 • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 • 1/3 της κούπας φύλλα φρέσκιας μέντας
 • ¼ της κούπας ανάλατα φιστίκια cashews ψημένα στο φούρνο

Οδηγίες συνταγής

Βάζουμε τα βερίκοκα και τη φλούδα λεμονιού μέσα στο κρύο νερό. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το garam masala και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, για περίπου 6 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, για περίπου 4 λεπτά. Ρίχνουμε το νερό μαζί με τα βερίκοκα, τη φλούδα λεμονιού, το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σκεπάζουμε το σκεύος με μία καθαρή πετσέτα και το καπάκι του. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 5 λεπτά χωρίς να το ξεσκεπάσετε. Ακολούθως αφαιρούμε το καπάκι και την πετσέτα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Σερβίρουμε το ριζότο σε δίσκο και γαρνίρουμε με τα φύλλα μέντας και τα φιστίκια.

 

Ολλανδία: Λίντζερτορτε   

 

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Φουντούκια
1 φλιτζ. Μαρμελάδα Φραμπουάζ ή Φράουλα
300γρ. Αλεύρι
200γρ. Ζάχαρη
1 Αυγό
200γρ. μαλακό ανάλατο Βούτυρο
1 κουτ. σούπας Κακάο
1 κουτ. γλυκού τριμμένο Γαρίφαλο
2 κουτ. σούπας Κανέλλα
2 κουτ. σούπας Τσίπουρο ή Κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε τα φουντούκια στο μπλεντεράκι.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα φουντούκια, το κακάο, το γαρύφαλο, το χυμό λεμόνι, την κανέλλα και το ποτό (τσίπουρο ή κονιάκ).
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αυγό ολόκληρο χωρίς να το χτυπήσουμε και το βούτυρο, το οποίο έχουμε βγάλει από το ψυγείο να μαλακώσει.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης, με χοντρό πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι η διάμετρός της να φτάσει περίπου τα 30 εκατοστά.
Βουτυρώνουμε καλά την ταρτιέρα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, τη στρώνουμε καλά πιέζοντας με τις παλάμες και τα ακροδάχτυλα μας. Ανασηκώνουμε τη ζύμη στα πλαϊνά της φόρμας σε ύψος 1-1 ½ εκατοστό.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα, επάνω στην απλωμένη ζύμη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη την υπόλοιπη ζύμη και την κόβουμε σε λωρίδες των 2,5 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε τις λωρίδες για να στολίσουμε το γλυκό τοποθετώντας τις σε παράλληλες και κάθετες γραμμές (όπως στην πάστα φλώρα).
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με ένα πινέλο τις λωρίδες και περιμετρικά τη ζύμη που προεξέχει στην ταρτιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 1 ώρα.

 

 

Αργεντινή: Μπριζόλες με σάλτσα Τσιμιτσούρι από το Μπουένος Άιρες

 

Συστατικά συνταγής

 • 4 μοσχαρίσιες κόντρα ή σταβλίσιες 500 γρ. η κάθε μια. (Συνολικά δηλαδή να ζυγίζουν 2 κιλά.)
 • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
 • 1 φλιτζάνι μαϊντανό
 • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
 • 4-5 σκελίδες σκόρδο
 • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής

Ζητήστε από το χασάπη σας αυτές τις υπέροχες, παχιές μπριζόλες και μην τυχόν του πείτε να σας τις χτυπήσει. Απαγορεύεται.

Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου σε δυνατή φωτιά, αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε το γκριλ του φούρνου μας στους 220° C, και βάζουμε τις μεγάλες μας μπριζόλες αφού πρώτα τις έχουμε φέρει σε θερμοκρασία δωματίου να ψηθούν ανάλατες. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται να μην χαθούν οι χυμοί του κρέατος και αυτό να παραμείνει ζουμερό και να μην στεγνώσει.

Για την Τσιμιτσούρι:
Σ’ ένα γουδί (αν δεν υπάρχει χρησιμοποιούμε μούλτι πολυκοπτικό) βάζουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το κόκκινο πιπέρι. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Τις μπριζόλες μας θα τις γυρίσουμε μονάχα μια φορά.

5 λεπτά πριν να είναι έτοιμες με ένα κουτάλι θα απλώσουμε από μια κουταλιά τσιμιτσούρι σ’ όλη την επιφάνεια. Θα σερβίρουμε τις μπριζόλες μας σε μια μεγάλη, κατά προτίμηση ξύλινη, επιφάνεια στο κέντρο του τραπεζιού και θα κόβει ο καθένας με το μαχαίρι του ένα κομμάτι, θα το βάζει στο πιάτο του και θα το τρώει με τη συνοδεία ψημένου χωριάτικου ψωμιού και πουρέ από λευκά φασόλια.

Ισπανία: Σανγκρία

Συστατικά συνταγής

 • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
 • 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
 • 60 γρ. ζάχαρη
 • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
 • 60 ml. κονιάκ
 • 500 ml (2 φλιτζάνια) σόδα

Οδηγίες συνταγής

Τοποθετήστε σε μια κανάτα τις φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το κρασί και το κονιάκ.

Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τις σόδες και σερβίρετε.

 

Κούβα: Mojito – Μοχίτο

Συστατικά συνταγής

 • 6-7 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
 • 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
 • 2 σφηνάκια λευκό ρούμι
 • Χυμό από ½ λάιμ
 • Πάγο
 • Σόδα αναψυκτικό

Οδηγίες συνταγής

Σ’ ένα ψηλό ποτήρι ρίχνουμε τα φύλλα του δυόσμου. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό του λάιμ Τα λιώνουμε ελαφρά μ’ ένα γουδοχέρι από ξύλο. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο. Τώρα ρίχνουμε το ρούμι και τη σόδα.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με 2-3 φυλλαράκια δυόσμο στην επιφάνεια και μια φέτα λάιμ στο χείλος του ποτηριού. Στην υγειά σας.

Μαρόκο: Κοτόπουλο με πράσινες ελιές και λεμόνι

Συστατικά συνταγής

 • 2 λεμόνια
 • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λωρίδες
 • 2 σκελίδες σκόρδο ζουληγμένες
 • 1 κουταλιά πάπρικα
 • 2 κουταλάκια κύμινο
 • 1 κουταλάκι κανέλα
 • 1 κουταλάκι τζίντζερ
 • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
 • 1 κοτόπουλο κομμένο στα 8 χωρίς πέτσα
 • 1 φλιτζάνι πράσινες ελιές

Οδηγίες συνταγής

Κόβουμε το ένα λεμόνι σε 8 φετούλες. Από το δεύτερο παίρνουμε 2 κουταλιές ζωμό. Τα βάζουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 8 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Το βάζουμε στο τηγάνι, μαζί με τις φέτες του λεμονιού.
Ρίχνουμε μέσα το ζωμό και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε τις ελιές και το χυμό του λεμονιού στο τηγάνι.Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και εν συνεχεία σερβίρουμε τη σάλτσα μας πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.

 

Νορβηγία: Γαρίδες φούρνου

Συστατικά συνταγής

 • 400 γρ. γαρίδες
 • 40 γρ. βούτυρο
 • 1 κ.τ.γ. κάρυ
 • 1/8 λ. ξηρό άσπρο κρασί
 • 4 κ.τ.σ. κρέμα γάλακτος
 • αλάτι
 • πιπέρι
 • 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
 • 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε τις γαρίδες και τις ρίχνουμε λίγο σε καυτό νερό. Καθαρίζουμε προσεκτικά. Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και αναμιγνύουμε με το κάρυ. Προσθέτουμε τις γαρίδες μέχρι να μαραθούν λίγο. Ρίχνουμε το κρασί, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3′. Στραγγίζουμε τις γαρίδες, τις περνάμε από φρυγανιά και ύστερα πασπαλίζουμε με το τυρί. τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο για 5′ στους 200ο C για να γίνει τραγανή η κρούστα.

Διάρκεια: 10 λεπτά & 8 λεπτά για το μαγείρεμα

 

Περού: Σαλάτα Κινόα με λαχανικά

Συστατικά συνταγής

 • 1,5 φλ. κινόα
 • 4 φλ. ζωμό λαχανικών (έτοιμο ή σπιτικό)
 • 1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
 • 1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
 • 1/2 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
 • 1/2 φλ. μπρόκολο στον ατμό κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
 • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες και ξεσποριασμένες
 • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
 • 1 λεμόνι (χυμός)
 • 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
 • αλάτι
 • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής

Βράζουμε το κινά μέσα στο ζωμό των λαχανικών για περίπου 10-15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σουρώνουμε (αν χρειαστεί) και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Στο μεταξύ έχουμε ανακατέψει το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Μόλις το κινόα κρυώσει ανακατεύουμε με τα λαχανικά και το χυμό από το λεμόνι το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Το κρατάμε στο ψυγείο λίγο πριν το σερβίρισμα. Όταν έρθει η ώρα μπορούμε να το γαρνίρουμε με λίγο τσίλι ή μαϊντανό.

 

Ουκρανία: Κοτόπουλο Κιέβου

Συστατικά συνταγής

 • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα και πέτσα
 • 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
 • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Από τα βασικά υλικά

 • 50 γραμμάρια βούτυρο
 • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
 • 2 αυγά
 • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • Αλάτι και πιπέρι

 

Οδηγίες συνταγής

Κάνουμε μία βαθιά τομή σε κάθε πλευρά του φιλέτου. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και ανακατεύουμε το βούτυρο με το μαϊντανό και το σκόρδο. Σε κάθε σχισμή βάζουμε από το μείγμα βουτύρου, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και βουτάμε τα κομμάτια στο αυγό. Ακολούθως πανάρουμε με το αλεύρι, βουτάμε εκ νέου στο αυγό και στο τέλος στη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φιλέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Διάρκεια: Προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 50 λεπτά

 

 

Περσία: Φαλάφελ

 

Συστατικά συνταγής

 • 1/2 κιλό ρεβύθια
 • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
 • 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
 • 1 κ.τ.γ. κόλιαντρο
 • 1 κ.τ.γ. κύμινο
 • 2 κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • αλάτι
 • φρεσκοτριμμένο κόκκινο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια όλο το βράδυ. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε ώστε να πολτοποιηθούν.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά. Ύστερα πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ομοιόμορφο ρόδινο χρώμα και από τις δυο πλευρές.

 

Πορτογαλία: Συκωτάκια Portuguese

Συστατικά συνταγής

 • 2 κούπες ψιλοκομμένη συκωταριά ή συκωτάκια ψητά ή τηγανητά
 • ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
 • 8 αυγά
 • 1 κουταλιά της σούπας γάλα
 • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
 • 2 πατάτες τριμμένες στον μεγάλο τρίφτη καλά στεγνωμένες με χαρτί κουζίνας.
 • ½ κούπα λάδι για τηγάνισμα
 • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής
Τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα πυρέξ και προσθέτουμε τα συκωτάκια ή τη συκωταριά. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε στο σκεύος τις πατάτες, το μισό μαϊντανό, το κρεμμύδι και το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
Διάρκεια: Προετοιμασία 15 λεπτά,μαγείρεμα 10-30 λεπτά

 

Συνταγές: lovecooking.gr

 

 

 

Από elenkw

9 σχόλια στο “Ο γυρισμός”
 1. καλησπερα με λενε ειρηνη κ ειπα να αρχισω να μαθαινω να μαγειρευω κ εγω ετσι για να ευχαριστω κ τουσ αλλουσ που κ που 🙂 κ τυχαια μπηκα στην σελιδα κ ειδα λιγο τον τροπο που εκτελεισ τα φαγητα κ για εμενα τα γραφεισ πολυ καλα κ τα κανεισ να φαινονται τοσο ευκολα…ομωσ επειδη φοβαμαι οτι αν κλεισω την σελιδα που ανοιξα ισωσ να μην την ξαναβρω,μπορεισ να με βοηθησεισ που μπορω να βρω με συγκεκριμενη διευθυνση την σελιδα σου?σε ευχαριστω κ μολισ κανω κ το πρωτο φαγητο σου θα σου πω κ τα κατορθωματα μου…:-)

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!