Πα. Οκτ 7th, 2022

 

Με την προοπτική ότι θα έφευγε απ’ την Κέρκυρα, ο πατέρας μου άργησε να νοικιάσει σπίτι, με αποτέλεσμα , όταν η εταιρία αποφάσισε ότι παραμένουν, να μην υπάρχει τίποτα. Αυτό που τελικά βρήκε ήταν έξω απ’ την πόλη της Κέρκυρας και μακριά απ’ την θάλασσα.  Με το που φτάσαμε, ο αδερφός μου πάτησε πόδι ότι θα έμενε  στο καράβι μιας και ήταν κι ο γιος του καπετάνιου. Εγώ, σαν μικρή και σαν κορίτσι έπρεπε ν’ ακολουθήσω, με βαριά καρδιά, τη μανούλα. Δεν ήταν και το καλύτερο μου ένα καλοκαίρι χωρίς τη θάλασσα δίπλα στην πόρτα μου, αλλά δεν είχα κι άλλη επιλογή. Όντας αισιόδοξος άνθρωπος όμως, δεν απελπίστηκα και έστρεψα την προσοχή μου στα καλά της κατάστασης. Για αρχή, ας πούμε, ήταν όλο αυτό το πράσινο που βλέπαμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής για το σπίτι. Καταπληκτικό τοπίο! Νόμιζες πως το αυτοκίνητο έσκιζε τις φυλλωσιές για  να περάσει! Η κατάληξη ήταν ένα σπίτι ονειρεμένο. Σαν παλιό αρχοντικό ήταν. Μας  υποδέχτηκε μια πολύ καλοντυμένη κυρία, οχτακοσίων κιλών (τα εκατό κιλά τα είχε στο πάνω μέρος του σώματος της και τα υπόλοιπα εφτακόσια στο κάτω) με δυνατή γελαστή φωνή!  Φαντάστηκα πως κάπου στο οικόπεδο θα υπήρχε κι άλλο ένα σπιτάκι που εκεί θα μέναμε. Όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι γιατί εμείς δεν ήμασταν ενοικιαστές, όπως μου είπε η οικοδέσποινα, αλλά φιλοξενούμενοι. Ως εκ τούτου, φυσικά, θα μέναμε στο αρχοντικό. Θα εξομολογηθώ πως σ’ αυτό το σπίτι δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή άνετα μιας και πρόσεχα την κάθε μου κίνηση μην χαλάσω ή λερώσω τίποτα! Συγχρόνως όμως ήμουν ενθουσιασμένη, έως και ευτυχισμένη μπορώ να πω, που θα μπορούσα για ένα διάστημα να ζήσω εκεί μέσα. Θα είχα και δικό μου δωμάτιο, ξεχωριστό απ της μαμάς και του μπαμπά Μέχρι και υπηρετικό προσωπικό υπήρχε που μου μιλούσε στον πληθυντικό! Ήμουν η νέα πριγκίπισσα Σίσσυ!!!

Πως είχε λοιπόν η όλη ιστορία που μας έφερε εμάς εκεί; Ο πατέρας μου έχοντας μερικούς μήνες στην Κέρκυρα είχε πιάσει φιλίες μ’ έναν γέρο, παλιό καπετάνιο. Ο κύριος αυτός ήταν μισός Έλληνας και μισός Εγγλέζος. Η ιστορία της οικογένειας του ξεκινούσε από τότε που η Κέρκυρα ήταν υπό Αγγλική «προστασία». Ο Εγγλέζος παππούς  του είχε ερωτευτεί την όμορφη Κερκυραία και την παντρεύτηκε. Αυτό το Ελλάδα-Αγγλία 1-1 συνεχίστηκε και στις επόμενες γενιές αφού η μάνα του παντρεύτηκε κι αυτή εγγλέζο, ο ίδιος εγγλέζα και η κόρη του και σπιτονοικοκυρά μας είχε παντρευτεί εγγλέζο επίσης. Επειδή στις αρχές του έγγαμου βίου του έμενε στην Αγγλία, όταν γεννήθηκε η κόρη του, της έδωσε το όνομα του αγαπημένου του νησιού. Κέρκυρα την έλεγαν την σπιτονοικοκυρά μας αλλά όλοι την φώναζαν Κερκύρα. Δεν ξέρω γιατί της είχαν μεταθέσει τον τόνο, αλλά Κερκύρα την φωνάζαμε κι εμείς. Τέλος πάντων, επανέρχομαι. Ένα βράδυ που τα κουτσόπιναν ο πατέρας μου κι ο καπταιν- Ρόμπι , τον ρώτησε ο πατέρας μου αν ήξερε κανέναν να νοικιάζει σπίτι για το καλοκαίρι. «Να νοικιάζει;;;; Δεν είμαστε καλά!!! Η οικογένεια του φίλου μου να νοικιάσει σπίτι;;;; Στης κόρης μου θα μείνετε και δεν δέχομαι δεύτερη κουβέντα!!!». Η μάνα μου ήθελε να πει και δεύτερη και τρίτη , μη σου πω και τέταρτη κουβέντα, γιατί ήθελε την ανεξαρτησία της, αλλά δεν γινόταν. Είχαμε μπλέξει! Έτσι βρεθήκαμε στο παλιό, και όντως, αρχοντικό της κυρίας Κερκύρας, με τα σκαλιστά έπιπλα, τις ντραπέ κουρτίνες και τους υπηρέτες που μας τα έφερναν όλα στο χέρι!

Όσο δυσανασχέτησε η μανούλα στην αρχή άλλο τόσο έδειχνε να την έχει καταβρεί μετά. Κατά πρώτον γίνανε κολλητές με την κυρία Κερκύρα. Μπούρου μπούρου ήταν όλη μέρα, με τα καφεδάκια τους και τους χυμούς τους ή χωνόντουσαν στην κουζίνα και αντάλλαζαν μαγειρικές γνώσεις. Απ’ όταν φύγαμε απ’ την Κέρκυρα και μετά, η ρουμελιώτισσα μάνα μου, συχνά μας μαγείρευε «μοσχάρι σε φύλλο», που ήταν το φιλέτο Γουέλινγκτον, αλλά εκείνη δεν ήξερε ούτε το όνομά του αλλά ούτε και ποιος ήταν ο κ. Γουέλινγκτον.

Εγώ απ’ την άλλη πέρναγα τις ώρες μου γυρνώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Κι άλλους τρεις μήνες να καθόμασταν και πάλι δεν θα είχα τελειώσει την εξερεύνηση αυτού του σπιτιού αλλά σταμάτησα όταν ξαφνικά ήρθε απ’ την Αγγλία η κόρη της κυρίας Κερκύρας , η Αγγελική! Η Αγγελική εκτός του ότι ήταν ένα απίστευτο κορίτσι με φοβερό χιούμορ και φοβερή ενέργεια, ήταν κάνα πεντάρι χρόνια μεγαλύτερη μου και οδηγούσε κιόλας  (νομίζω πως από τότε άρχισε η μεγάλη μου αγάπη για τα αυτοκίνητα και κατέληξε στο να παντρευτώ ραλίστα. Αλλά αυτό είναι από άλλη ιστορία)! Έτσι το ύφος των διακοπών μας άλλαξε εν μια νυκτί. Στην αρχή ξεκινήσαμε μπανάκια κοντινά μαζί με τις μαμάδες. Στην συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν πολύ περισσότερο αφού η  Αγγελική κατάφερε να φέρει στο σπίτι και τον αδερφό μου με τον κολλητό του. Για ποιο να πρωτοπώ!!! Για τις εκδρομές; Για τις βόλτες; Για τα ξενυχτάδικα στις παραλίες; Για τα βράδυα στον κήπο και τα μέχρι δακρύων γέλια μας; Ή να πω για τις νύχτες που τις βγάζαμε αραγμένοι στις πολυθρόνες της βεράντας μιλώντας για φαντάσματα; Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες με ιστοριούλες από κείνο το καλοκαίρι. Για τον καφέ στην παραλία, που τράβηξα την καρέκλα του Κώστα την ώρα που πήγαινε να καθίσει και παραλίγο να πέσει στη θάλασσα κι αυτός μετά, για εκδίκηση , μαζί με το κάθαρμα τον αδερφό μου ήρθαν κουκουλωμένοι με σεντόνια, το βράδυ στο δωμάτιο μου. Για το φαγητό που έφτιαξε ο αδερφός μου με ό,τι υλικό βρήκε μπροστά του και μετά μας κυνήγαγε με το κουτάλι στο χέρι για να μας ταΐσει με το ζόρι. Για την κάψουλα από μουρουνόλαδο που δώσαμε στον Κώστα και του είπαμε ότι είναι τσίχλα. Για το ταψί το ψωμί που όπως ήταν σκεπασμένο πριν το βάλουν στο φούρνο η Αγγελική δεν το είδε και πάτησε κατά λάθος μέσα και κι όταν ψήθηκε είχε πάνω το αποτύπωμα  της πατούσας της. Για τον αδερφό μου που του μάθαινε  η Αγγελική να παίζει στην κιθάρα «τα παιδιά του Πειραιά» αλλά του έβγαινε το «σήκω χόρεψε συρτάκι». Κάθε μέρα γινόταν και κάτι που μας έκανε να πέφτουμε κάτω απ’ τα γέλια.

Αν αποφασίσω να πω για το φαγητό εκεί είναι που δεν θα τελειώσω ποτέ. Το σπίτι είχε κι άλλη μία Αγγελική, τη μαγείρισσα! Αυτή η γυναίκα θύμιζε εκείνες τις νέγρες μαγείρισσες που βλέπεις στις ταινίες, μόνο που ήταν λευκή. Θεόχοντρη, με δυνατή φωνή που τη χρησιμοποιούσε ακατάπαυστα, με βροντερό γέλιο, με ένα άσπρο σκούφο στο κεφάλι και με άπειρη αγάπη για τους γύρω της. Κάθε πρωί όταν μας έφερνε το πρωινό δίναμε και τις παραγγελίες μας για το μεσημέρι. Τέσσερις ήμασταν, τέσσερις γνώμες είχαμε. Τελικά έφτιαχνε ότι ήθελε και έφτιαχνε θαύματα! Όλες τις παραδοσιακές συνταγές της Κέρκυρας και όλης της Ελλάδας. Ακόμα και οι αυγοφέτες που μας έφτιαχνε πολλές φορές για πρωινό είχαν ιδιαίτερη νοστιμιά. Δεν θα πω για το σοφρίτο της, ούτε για την παστιτσάδα, ούτε καν για την υπέροχη μηλόπιτα με τις σταφίδες γιατί ήταν γεύσεις που λογικά θα μας άρεσαν. Θα πω για το  μπουρδέτο όμως που την πρώτη φορά τρόμαξαν να μας πείσουν να το φάμε. Παιδί και ψάρι δεν πάνε μαζί. Παιδί και μπουρδέτο απ’ τα χεράκια της κυρα-Αγγελικής όμως πάνε και παραπάνε!!! Από τότε άρχισα να βλέπω το ψάρι με συμπάθεια και το μπουρδέτο έγινε η αγαπημένη συνταγή της μάνας μου γιατί μόνο μ’ αυτό μας κατάφερνε να φάμε ψάρι.

Η αναχώρηση απ’ την Κέρκυρα έγινε με πολλά κλάματα, άπειρες υποσχέσεις για επανιδείν και μια μικρή απειλή ότι το Ελλάδα- Αγγλία 1-1, της οικογένειας θα διακοπτόταν. Μια ρομαντική σχέση μεταξύ Αγγελικής και Κώστα είχε αρχίσει και κράτησε και κάνα δυο χρόνια ακόμη αλλά τελικά μετά από αρκετά χρόνια και η Αγγελική παντρεύτηκε Εγγλέζο.

Αχ Κέρκυρα έχεις μια ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά μου! Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στη λατρεμένη γη σου, που περπατάω στα καντούνια σου, που μυρίζω τα αρώματά σου, που τα μάτια μου δεν χορταίνουν τις ομορφιές σου , νομίζω πως μεταφέρομαι κάπου αλλού μέσα στο χρόνο και ξαναγίνομαι έφηβη, με την ίδια όρεξη για ζωή, με την ίδια χαρά … με όλα τα συναισθήματα έντονα όπως τότε!!

Τσιλιχούρδα (παραδοσιακή μαγειρίτσα Κέρκυρας)

Υλικά
για 6 άτομα

1/2 κιλό εντεράκια
1 συκωταριά
1 αρνίσια κοιλιά
1 κούπα λάδι
1 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Χρόνος ψησίματος: 50′

Εκτέλεση

– Πλύντε καλά τα έντερα και γυρίστε το μέσα έξω με τη βοήθεια μιας βελόνας πλεξίματος ή μιας μικρής ξύλινης σούβλας.
– Πλύντε τα και πάλι πολύ καλά. Βάλτε τα σ’ ένα μπολ με λίγο ξύδι κι αφήστε τα να σταθούν μερικά λεπτά.
– Ξεπλύντε και στραγγίστε τα. Αχνίστε τα, στραγγίστε και ψιλοκόψτε τα.
– Αχνίστε τη συκωταριά και την κοιλιά, στραγγίστε τις και ψιλοκόψτε τις.
– Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε τα εντεράκια, τη συκωταριά και την κοιλιά.
– Προσθέστε τα δύο κρεμμύδια κι ανακατέψτε επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθούν.
– Ρίξτε 2 κούπες ζεστό νερό και σιγοβράστε περίπου 30′ ή ώσπου να μισομαλακώσουν τα υλικά.
– Προσθέστε τα μυρωδικά, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και συνεχίστε ακόμη 20′ το βράσιμο, να μαλακώσουν καλά η συκωταριά και τα εντεράκια και να δέσει η σάλτσα.

Σημείωση : Αν δε βρείτε αρνίσια κοιλιά, μπορείτε να την παραλείψετε.

ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
Καθαρίστε και κόψτε σε κομμάτια το ψάρι που διαλέξατε.
Ρίξτε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλτε το να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι για 3 λεπτά και μετά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτα.
Ξεφλουδίστε τις τομάτες και κόψτε τες σε φέτες, μετά κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και προσθέστε τα και τα δύο στην κατσαρόλα μαζί με ένα φλυτζάνι νερό.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και και αφήστε το να βράσει για περίπου 20 λεπτά.
Προσθέστε το ψάρι και λίγο μαύρο πιπέρι. Σκεπάστε και πάλι την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει για 20-25 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό.
Συστατικά για 8 άτομα
1 Κομμάτι βακαλάος ή σουπιά ή σκορπιός
3 κρεμμύδια
2 τομάτες ώριμες
4 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι

μαύρο πιπέρι  Χρόνος να μαγειρεψει
20 λεπτά + 25 λεπτ
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΑΠΟ ΜΗΛΑ
Καθαρίστε όλα τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες.
Βάλτε τις φέτες σε ένα πυρέξ, ρίψτε ζάχαρη και προσθέστε την σταφίδα.
Τρίψτε τις φρυγανιές και τρίψτε και τον φλοιό ενός λεμονιού μέχρι να γεμίσετε ένα κουτάλι.
Βάλτε μαζί τα δύο συστατικά και προσθέστε τα αυγά,το γάλα και το χυμό ενός μεσαίου σε μέγεθος λεμονιού.
Ρίξτε το μίγμα που δημιουργήθηκε πάνω στα μήλα και βάλτε στο φούρνο να ψηθεί στους 190 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Σερβίρετε την πουτίγκα ζεστή προσθέτοντας επάνω λίγη σαντιγή.
Συστατικά για 6 άτομα
½κιλό κόκκινα μήλα
½κιλό μήλα υπόξινα
1 φλυτζάνι γάλα (πλήρες)
2 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές σταφίδα
3 φρυγανιές
χυμό λεμονιού
1 κουτάλι τριμμένο φλοιό λεμονιού
σαντιγή

Χρόνος να μαγειρεψει
45-50 λεπτ
ΣΟΦΡΙΤΟ
Κόψτε σε φέτες το κρέας,ψιλοκόψτε το μαιντανό και το σκόρδο.
Αφού ετοιμάσατε όλα τα συστατικά χτυπήστε τις φέτες απο το κρέας για να γίνουν πιο λεπτές και κόψτε τες σε μικρά κομμάτια. Πλύντε το κρέας και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας και ξεχωριστά ανακατέψτε το αλάτι το πιπέρι και το αλεύρι και μετά αλευρώστε το κρέας.
Ρίξτε το λάδι σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί βάλτε το κρέας μέσα και τσιγαρίστε το και απο τις δύο μεριές. Πάρτε ένα βαθύ σκεύος και βάλτε το μισό κρέας και τον μισό μαιντανό και το σκόρδο, προσθέστε πάνω στο υπόλοιπο κρέας τον υπόλοιπο μαιντανό και σκόρδο.
Ρίξτε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και το ξύδι, σκεπάστε και αφήστε το να βράσει για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να γίνει πηχτή.
Συστατικά
1κιλό μοσχάρι
½φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι λευκό ξύδι
2 κουταλιές αλεύρι
2 μάτσα μαιντανό
10 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι  
Χρόνος να μαγειρεψει
60 λεπτά
ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ
Σοτάρετε τα κρεμμυδια σε φέτες και πρίν να πάρουν χρώμα προσθέστε τα μπαχαρικά.
Ανακατέψτε για περίπου δύο λεπτά προσθέτοντας τον κόκκορα καθαρό και κομμένο σε κομμάτια. Ένα μυστικό για να γίνει πιο νόστιμο το κρέας είναι να του κάνετε τρύπες και να βάλετε τα μπαχαρικά μέσα.
Προσθέτετε ένα φλυτζάνι νερό και κρασί και αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά.
Διαλύστε σε ένα φλυτζάνι με νερό τον πολτό τομάτας και προσθέστε το στην κατσαρόλα,σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1,30 ώρα μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.
Ξεχωριστά βράστε τα μακαρόνια, στραγγίστε τα και μετά ρίξτε τα στην κατσαρόλα αφού πρώτα έχετε βγάλει τα κομμάτια κρέας. Ανακατέψτε καλά τα μακαρόνια έτσι που η σάλτσα να πάει παντού. Σερβίρετε τα μακαρόνια και στην άκρη τα κομμάτια κρέας, και ρίξτε τυρί τριμμένο. Μπορεί να σερβίρετε πρώτα τα μακαρόνια και μετά το κρέας.
Μια αλλαγή θα ήταν να κάνετε την συνταγή με μοσχάρι.   

ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ της κυρα-Αγγελικής

  • 10 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού κομμένες σε μέτριο πάχος
  • 5-6 αυγά
  • 2 κούπες γάλα (ίσως και παραπάνω)
  • ζάχαρη
  • λάδι για το τηγάνισμα

Βάζουμε το γάλα σ’ ένα μπώλ και σ’ ένα δεύτερο χτυπάμε τ’ αυγά. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και βουτάμε μια-μια τις φέτες, πρώτα στο γάλα και μετά στο αυγό να μουλιάσουν καλά. Τις τηγανίζουμε και απ’ τις δύο πλευρες μέχρι να ροδίσουν. Τις βάζουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη!!

Συστατικά για 8 άτομα
4-5κιλά κόκκορα
500 γραμ. μακαρόνια
7 κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας πολτό τομάτας
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
τυρί τριμμένο
5 γαρύφαλα
2 κομμάτια κανέλα
½ κουταλάκι βασιλικό αφυδατωμένο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Χρόνος να μαγειρεψει
15 λεπτά + 90 λεπτά

Από elenkw

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!